România nu va intra în spațiul Schengen nici la finalul acestui an. Surse guvernamentale au declarat, marți, că în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 4-5 decembrie, pe a cărui ordine de zi se află aderarea României și Bulgariei la Schengen, nu va exista un vot pe această temă. Totuși, subiectul ar putea fi ridicat într-o ședință extraordinară la finalul lunii decembrie.
Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a dat detalii despre această situație și a explicat faptul că va fi foarte dificil ca România să intre în Spațiul Schengen inclusiv anul viitor.
„Procedural, dacă nu există o unanimitate, nimeni nu încearcă să pună pe ordinea de zi un subiect care să cadă și să le coboare din importanța pe care o au în momentul în care statul respectiv conduce Consiliul și în acest moment vorbim de de Spania. De aceea, dacă vă uitați pe site-ul JAI, o să vedeți că se pune acest capitol al integrării în Schengen a României și a Bulgariei, cu o steluță care confirmă că încă mai sunt lucruri de negociat și dacă se simte că există un sprijin total, abia atunci se pune pe ordinea de zi. Dar trebuie să fim conștienți în acest moment, în Olanda este greu de negociat cu cineva, pentru că este etapa de formare a unui guvern. Bulgaria nu cred că a reușit să convingă Olanda în această perioadă, la fel cum nici noi nu cred că am reușit să convingem Austria, pentru că în urmă cu o săptămână a și existat un mesaj din partea Austriei, care a spus că ei își mențin în continuare veto-ul față de aderarea României și a Bulgariei la Schengen, spunând că nu au nimic cu noi, dar vor ca Uniunea Europeană să întărească legislația pe migrație și pe azil. Uniunea Europeană a făcut deja pași, se lucrează la această legislație, dar din ce constatăm noi, până nu va exista un act final pe aceste două domenii, poziția Austriei rămâne fixă.
Așa că, strategic, te repliezi și continui negocierile. Nu poate exista un vot dacă nu există un mesaj clar transmis de Austria și de Olanda. Austria dorește din partea Uniunii Europene o clarificare mai rapidă, așa cum am spus, a domeniului de migrație și azil. În Austria, în acest moment sunt peste 80.000 de oameni care au solicitat azil. Este un cost financiar mare pentru ei și, evident, vor să vadă cum arată noua legislație europeană”, a declarat europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă.
„Va fi foarte greu să avem un vot și anul viitor”
„Va fi foarte greu să avem un vot și anul viitor, pentru că lumea intră în procedura de alegeri, se creează noua formulă a Parlamentului European, apoi se repartizează funcțiile de președinte a Comisiei și președinte a Consiliului. Va fi foarte greu, dar pentru România este important să continue negocierile cu Austria. Pentru Austria este important să își clarifice relația cu Uniunea Europeană. Pentru Bulgaria este important ca să înceapă o negociere cu noul guvern din Olanda și atunci putem să avem un ansamblu pentru viitor”, a mai spus europarlamentarul liberal.
Reamintim că Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen, iar Austria s-a opus intrării în zona de liberă circulație atât a României, cât și a Bulgariei.
În Olanda tocmai au avut loc alegeri, al căror rezultat contează în ecuația aderării României și Bulgariei la Schengen.
Câștigătorul surpriză a fost partidul de extremă dreapta al populistului anti-islam Geert Wilders. Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV), a exploatat frustrarea larg răspândită în rândul olandezilor privind migrația, promițând „granițe închise”, și și-a pus în așteptare promisiunea de a interzice Coranul, nota BBC. Politicianul islamofob Geert Wilders a promis că va deveni în cele din urmă premier al Olandei, după alegerile în care partidul său a câștigat cele mai multe locuri în parlament, chiar dacă asta înseamnă că va „continua să-și modereze” pozițiile.
În plus, Viena a transmis în mod repetat că nu și-a schimbat poziția. Ultimul semnal a fost transmis recent de către ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, care a spus că Viena își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, a scris Die Presse.
Oficialul austriac a insistat însă că blocada nu ar fi îndreptată împotriva României sau a Bulgariei, existând „o problemă fundamentală” cu Schengen.
Președintele Austriei, despre decizia guvernului său de a bloca România să intre în Schengen: Nu a fost corectă. Sper că într-o bună zi va fi revizuită
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, al cărui rol este unul formal, spunea recent că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”.
„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte, nu am fost de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv pentru blocarea României și Bulgariei la Schengen, în condițiile în care sistemul oricum nu funcționează.
Întrebarea este vastă, iar una dintre probleme ar fi cum ar putea fi controlat fluxul de persoane care fie caută un loc de muncă sau azil în una dintre țări. Cu toate acestea, în opinia mea, acest lucru nu are nicio treabă cu Schengen.
Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi aceasta decizie va fi revizuită.
Timp de mai multe luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a declarat președintele austriac, citat de tv8.md.
„Extinderea Schengen este, în prezent, de neconceput”
Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.
Amintim că Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), de orientare conservatoare, a justificat în mod repetat blocarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen prin faptul că acestea nu ar împiedica fluxurile de migranți ilegali ce ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar.
Cel mai recent, Nehammer a declarat la sfârșitul lunii octombrie că extinderea Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că spațiul de liberă circulație trebuie „reparat”.
Nehammer a discutat cu jurnaliştii după întâlnirea sa cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care s-a aflat într-o vizită de o zi la Viena, în speranţa de a schimba poziţia Austriei care se opune aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, a transmis BTA, citată de Agerpres. Cei doi au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii bilaterale cu participarea delegaţiei bulgare, care i-a inclus pe ministrul de interne Kalin Stoianov şi ministrul adjunct de externe Elena Şekerletova.
Articolul România nu intră în Schengen nici în acest an. Detalii din Parlamentul European apare prima dată în PS News.