Sari la conținut

Statul cheltuie mai mult după aplicarea ”reformei bugetare”

  • de
Guvernul a declarat război risipei bugetare dar cheltuie mai mult iar o dovadă în acest sens îl reprezintă cheltuielile cu bunurile și serviciile. Acestea ar fi trebuit să se situeze în acest an la 74,6 miliarde de lei conform planificării bugetare, adică mai mult cu 5% decât în 2022. În primele trei trimestre, s-au cheltuit 54 miliarde de lei, adică o medie de 6 miliarde de lei. A urmat ”cea mai ambițioasă reformă bugetară”, conform premierului Marcel Ciolacu. Și au urmat creșterile de cheltuieli.
”Ei bine, în octombrie cheltuielile au sărit cu 6,7 miliarde de lei. Ritmul lor de creștere până acum este de 12%, mai mult decât dublu față de cât a fost bugetat. Ce să mai comentăm… că au bugetat complet aiurea? Că au deraiat de la buget? Că la limbariță nu-i întrece nimeni, dar în practică fac tot ce știu? Se pare că România va încheia anul cu cel mai mare deficit bugetar din Europa. S-a întors PSD la guvernare, s-a întors și România fix unde o lăsase PSD în 2019: pe locul 1 în UE la deficit bugetar”, a comentat economistul Bogdan Glăvan.
Execuția bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 62,81 miliarde de lei, respectiv 3,97% din PIB față de deficitul de 47,12 miliarde de lei, respectiv 3,34% din PIB aferent primelor zece luni ale anului 2022, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor.

The post Statul cheltuie mai mult după aplicarea ”reformei bugetare” appeared first on Cotidianul RO.