Sari la conținut

DOC Avia Invest vs. APP: Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău rămâne reziliat „irevocabil”

Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), în completul de judecători: Aliona Miron, Aliona Donos și Diana Stănilă, a declarat inadmisibil recursul depus de SRL „Avia Invest” împotriva încheierilor Curții de Apel Chișinău. Încheierea a fost făcută publică miercuri, 20 decembrie curent, și este irevocabilă. Înainte de asta, a fost respinsă cererea de recuzare a judecătorului CSJ Diana Stănilă de către completul format din aceeași primii judecători și Ion Malanciuc.

Completul de judecători format din președinta acestuia, judecătoarea Aliona Miron, și judecătorii Aliona Donos și Ion Malanciuc, a respins cererea depusă de SRL „Avia Invest”, în persoana administratorului Boris Salov, cu privire la recuzarea judecătorului Curții Supreme de Justiție, Diana Stănilă, de la examinarea admisibilității recursului depus de Societatea cu Răspundere Limitată „Avia Invest”, reprezentată de avocatul Lunga Dmitri împotriva deciziei din 23 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Societatea cu Răspundere Limitată „Avia Invest” împotriva Agenției Proprietății Publice cu privire la anularea actelor administrative individuale defavorabile.

Deja completul de judecători format din președinta acestuia, judecătoarea Aliona Miron, și judecătorii Aliona Donos și Diana Stănilă, a ajuns la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus de SRL „Avia Invest”, reprezentată de avocatul Lunga Dmitri împotriva încheierilor Curții de Apel Chișinău din 17 noiembrie 2022, 21 noiembrie 2022 și din 22 noiembrie și a deciziei din 23 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost respins apelul depus de SRL „Avia Invest”, reprezentată de avocatul Dmitri Lunga împotriva hotărârii din 21 februarie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.

Amintim că, în martie 2023, aeroportul a revenit în gestiunea statului. Potrivit actualei guvernări, selectarea companiei, în 2013, ar fi avut loc cu încălcări, Avia Invest fiind administrată indirect de oligarhul și fugarul Ilan Șor. Au fost aduse acuzații că concesionarul nu a investit sumele promise în dezvoltarea aeroportului. La rândul său, fostul concesionar acuză guvernarea de „atac raider”.

Modalitatea în care a fost concesionat AIC s-a răsfrânt asupra mai multor cauze penale: dosar împotriva fostului administrator al companiei Avia Invest, Petru Jardan (2020), dosar împotriva fostului premier Iurie Leancă, fostului ministru al Economiei Valeriu Lază și fostului director al APP Tudor Copaci (2023). Potrivit materialelor cauzelor penale, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 de milioane de lei. Toți învinuiții pledează nevinovat.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Ședință în dosarul „concesionării aeroportului”: Fostul premier Iurie Leancă și alți inculpați pledează nevinovat

Articolul DOC Avia Invest vs. APP: Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău rămâne reziliat „irevocabil” apare prima dată în Realitatea.md.