Sari la conținut

Top10

3 martie 2024

Mai multe instituții de învățământ din Taraclia vor beneficia de investiții de peste 300 de mii de euro din Bulgariei

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a semnat un Memorandum de Înțelegere privind Acordurile de grant pentru proiecte implementate între Republica Moldova și Republica Bulgaria. Astfel, două dintre proiectele prevăzute în Memorandum se referă la asigurarea elevilor din Taraclia cu mijloace de transport către instituțiile de învățământ și dotarea școlilor cu tehnică de calcul. Valoarea totală a granturilor oferite pentru învățământul general este de peste 300 mii euro, anunță Ministerul Educației și Cercetării.

 „Sunt foarte importante măsurile prevăzute de proiecte, în special, asigurarea cu transport pentru copiii care merg la o școală mai bună din Taraclia. Acest lucru se înscrie perfect în strategia actuală a ministerului în ceea ce privește oferirea accesului pentru toți copiii la învățământ de calitate. În același timp, dotarea cu echipamente moderne va oferi posibilitatea tinerilor de a-și dezvolta competențele IT solicitate de piața muncii și să poată face față provocărilor secolului”, a menționat Dan Perciun.

Mai exact, proiectul „Reabilitarea transporturilor: Îmbunătățirea mobilității elevilor în Taraclia” prevede creșterea cu 20% a ratei de transportare a elevilor în anul școlar 2024-2025 în raionul Taraclia. Vor fi procurate 3 unități de transport pentru 474 elevi din învățământul preșcolar, primar, gimnazial şi liceal. Microbuzele vor transporta elevii din localităţile: s. Novoselovca, s. Balabanu, s. Cairaclia, s. Aluatu, s. Albota de Sus, or. Taraclia și s. Carbolia către Școala din Budăi și Liceul Teoretic „Ivan Vazov” din Taraclia.

Iar proiectul „Avansarea educației în raionul Taraclia prin tehnologie” va include dotarea a 5 școli din Taraclia cu laptopuri și table interactive.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De alte două proiecte finanțate de Republica Bulgaria vor beneficia instituții din învățământul superior și profesional tehnic. Va fi renovat capital blocul de studii nr. 2 al Universității de Stat din Taraclia, iar la Școala Profesională din satul Ciumai din raionul Taraclia vor fi îmbunătățite mediile de învățare prin reparații, amenajări și dotări necesare pentru un proces educațional de calitate.

Din partea Republicii Bulgaria acordurile au fost semnate de către Excelența Sa, Maya Dobreva, Ambasador al Republicii Bulgaria în Republica Moldova, iar din partea Republicii Moldova, Victor Parlicov, ministrul Energiei.

„Este o cooperare bilaterală în beneficiul bulgarilor din Republica Moldova. Cu sprijinul Bulgariei, vrem să facem ca bulgarii din raionul Taraclia să simtă beneficiile integrării în UE unde este Bulgaria și se îndreaptă Republica Moldova. Mă bucur că proiectele pentru care semnăm astăzi sunt foarte diverse și vizează domeniile educației, energiei, mediului, informării publice ș.a.” , a punctat Victor Parlicov.

În cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului cu Republica Bulgaria au fost încheiate 8 acorduri, unul dintre care vizează informarea populației din raioanele Taraclia și Cahul despre asistența și proiectele Uniunii Europene în sectorul energetic.

Articolul Mai multe instituții de învățământ din Taraclia vor beneficia de investiții de peste 300 de mii de euro din Bulgariei apare prima dată în Realitatea.md.

Кракен Даркнет Площадка