Sari la conținut

Secretar de stat MAI: Specialiștii de la Centrul de Justiție Familială oferă servicii victimelor violenței 24 din 24

Centrul de Justiție Familială oferă un spectru larg de servicii pentru victimele violenței, a declarat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, în timpul emisiunii Rezoomat de la RLIVETV.  Potrivit secretarului de stat MAI, toate serviciile sunt gratuite.

„Este un serviciu de tip criză. Adică 24 din 24 sunt prezenți specialiștii care sunt obligați prin lege să intervină de cazurile de violență în familie. Aici avem polițiștii, aici avem medicul legist, psihologi asistenți sociali, medic care se implică la necesitate. Avem în același spațiu toți specialiștii care absolut necesari nu doar pentru instituirea măsurilor de protecție, dar inclusiv pentru oferirea suportului emoțional necesar în acest caz. Sunt condiții și de plasament, dar este mai degrabă o situație de criză atunci când spre exemplu victima se adresează noaptea. Conform evaluării riscurilor noaptea ele sunt prea mari și atunci victima poate să rămână maxim 72 de ore în acest centru. Și aceste 72 de ore sunt folosite de specialiști pentru a identifica, care sunt serviciile necesare în fiecare caz concret pentru a fi referită să beneficieze de serviciile de lungă durată. Toate serviciile sunt gratuite”, a declarat Daniela Misail-Nichitin.

Pentru a oferi protecție victimelor violenței în familie la 10 octombrie 2023, la Chișinău, a fost inaugurat Centrul de Justiție Familială.

Un centru unic în care, în acelaşi sediu, se găsesc diferiţi specialişti (poliţişti, medici, asistenţi sociali, psihologi) iar victima nu trebuie să facă drumuri pe la diverse instituţii pentru a se apăra de agresor.

Adresa centrului este secretă, pentru ca agresorii să nu poată găsi victima. Toate femeile care au nevoie de ajutor sunt îndemnate să sune la 112 sau la telefonul de încredere 08008 8008.

Articolul Secretar de stat MAI: Specialiștii de la Centrul de Justiție Familială oferă servicii victimelor violenței 24 din 24 apare prima dată în Realitatea.md.