Sari la conținut

VIDEO Secretar de stat MAI: 22 de femei au murit, în 11 luni ale anului 2023, după ce au fost victime ale violenței

În 11 luni ale anului 2023, 22 de femei din Republica Moldova și-au pierdut viața după ce au fost supuse violenței în familie. Statistica alarmantă a fost prezentată de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, în timpul emisiunii Rezoomat de la RLIVETV.  Potrivit secretarului de stat MAI, de la începutul anului 2023, 2400 de cazuri de violență în familie au fost raportate organelor de drept.

„Numărul cazurilor înregistrate în 11 luni ale anului curent la poliție sunt peste 2400. Această cifră vorbește doar despre cazurile de violență în familie în care victimele violenței în familie au apelat după ajutor  sau a fost sesizat organul poliției despre un incident sau o infracțiune de violență în familie. Cifrele vorbesc doar despre partea acestui fenomen care este la suprafață. Statistica deceselor este una dramatică. În anul 2022 au fost înregistrate 24 de cazuri de femei care și-au pierdut viața urmare a unui incident de violență în familie. În 11 luni ale anului 2023 avem deja 22 de cazuri de femei care și-au pierdut viața urmare a violenție în familie”, a spus Daniel Misail- Nichitin în timpul emisiunii „Rezoomat”.

Pentru a oferi protecție victimelor violenței în familie la 10 octombrie 2023, la Chișinău, a fost inaugurat Centrul de Justiție Familială.

Un centru unic în care, în acelaşi sediu, se găsesc diferiţi specialişti (poliţişti, medici, asistenţi sociali, psihologi) iar victima nu trebuie să facă drumuri pe la diverse instituţii pentru a se apăra de agresor.

Adresa centrului este secretă, pentru ca agresorii să nu poată găsi victima. Toate femeile care au nevoie de ajutor sunt îndemnate să sune la 112 sau la telefonul de încredere 08008 8008.

Articolul VIDEO Secretar de stat MAI: 22 de femei au murit, în 11 luni ale anului 2023, după ce au fost victime ale violenței apare prima dată în Realitatea.md.