Sari la conținut

Comunitatea Universității „Ion Creangă”, consternată că procurorii anticorupție insistă să le ia blocuri de studii

  • de

Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC) au scris o petiție pentru a împiedica intenția autorităților de a prelua blocurile de studii de la instituție. Aceasta a fost adresată și ca scrisoare deschisă către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean și către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

În petiție se face referire la Codul educației care stipulează că (2) Autonomia universitară constă în dreptul comunităţii universitare de organizare şi autogestionare, de exercitare a libertăţilor academice fără niciun fel de ingerinţe ideologice, politice sau religioase, de asumare a unui ansamblu de competenţe şi obligaţii în concordanţă cu politicile şi strategiile naţionale ale dezvoltării învățământului superior, pentru că „ne-am pomenit prinși într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile universității, inspectând blocurile de studii de pe str. Iablocikin nr. 5 și Doina nr. 104”.

Considerăm inadmisibilă această acțiune, din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale, inclusiv și faptul că: (1) Instituţiile de învățământ superior publice şi private au patrimoniu propriu pe care îl gestionează conform legii. (2) Clădirile şi terenurile în/pe care, la data intrării în vigoare a prezentului cod, îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învățământ superior publice fac parte din domeniul public al statului şi nu pot fi înstrăinate, iar celelalte bunuri sunt proprietatea instituţiilor de învățământ superior publice.

În blocul de studii de pe strada Iablocikin 5, a activat Universitatea de Stat din Tiraspol, care a fost izgonită în anul 1992 de către separatiștii din regiunea transnistreană și care în anul 2022 a fost absorbită de către UPSC. Pe strada Doina 104 a activat Institutul de Științe ale Educației, actualmente se află Centrul de Formare Continuă și Leadership a UPSC.

În ultimii 10 ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale. Din contul mijloacelor proprii ale instituției, UST, a fost schimbat acoperișul, renovate rețelele inginerești, instalate sistemele moderne de încălzire, dotate cu sisteme inteligente de control, instalate sisteme  antiincendiu și sisteme de scurgere a apelor pluviale etc., au fost renovate sălile de studii, laboratoarele științifice de informatică, fizică, inteligență artificială creativă, resurse educaționale digitale, robotică etc. Totodată, blocul de studii de pe str. Gh. Iablocikin nr. 5 a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne, care l-a transformat într-un Centru de excelență academică în diverse domenii ale științei.

Actualmente, în urma reorganizării, în acest bloc de studii își desfășoară activitatea Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Laboratoarele științifice ale UPSC și Facultatea de Științe ale Educației.

Menționăm că toate reparațiile, dotările, cheltuielile de mentenanță, întreținere sunt din contul extra-buget, adică din contul cadrelor didactice și așa nedreptățite prin salarii indecente și condiții de lucru demotivante, dar care și-au asumat cu demnitate și sacrificii, în detrimentul sănătății și confortului personal, responsabilitățile meseriei. Suntem consternați de această situație și de insistența ciudată perpetuată prin scrisoarea Procuraturii Generale nr. 1-1d/24-15 din 26 februarie 2024 și adresării Cancelarii de Stat a Republicii Moldova nr. 17-78-2244 din 27 februarie 2024, referitor la oportunitatea transmiterii din gestiunea I.P. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău în gestiunea Procuraturii Generale a blocului de studii din strada Ghenadie Iablocikin nr. 5, municipiul Chișinău.

Or, în 2022, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova convingeau că reforma care ține de învățământul superior nu presupune vinderea ori transmiterea în gestiune a blocurilor de studii renovate în folosul unor grupuri de interes.

Actualul Guvern are alte viziuni în raport cu reforma universitară? Să înțelegem că interesul față de infrastructura singurei universități de profil pedagogic din țară, care formează peste 80% de cadre didactice din învățământul de toate nivelurile este mai atractiv decât multitudinea de spații neutilizate din alte entități? Se creează impresia că „interesul” pentru ridicarea prestigiului de profesor este de fapt doar la nivel declarativ, în realitate se vrea distrugerea acestei instituții, demotivarea și alungarea din sistem a pedagogilor din universitatea pedagogică! Este un semnal periculos din moment ce organele (întreținute exclusiv din bugetul de Stat), care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor, își doresc să preia abuziv spațiile dotate din contul profesorilor (instituția fiind la autogestiune și autofinanțare). Stimate domnule Președinte, în contextul celor expuse, solicitam sprijinul dvs. întru asigurarea unei bune funcționări a  instituției noastre și soluționarea problemei create în raport cu UPSC.

Comunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău își exprimă dezacordul total față de acțiunile abuzive și intențiile de a amplasa Procuratura Anticorupție în blocul de studii din strada Gh. Iablocikin nr. 5/ Doina 104 și evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele de cercetare construite cu multă trudă și efort pe parcursul mai multor zeci de ani.

Suntem profund dezamăgiți, bulversați de abordarea discriminatorie,  nedemocratică, mai ales în parcursul european și al statutului de țară candidat, în care autonomia universitara, drepturile omului și respectarea legilor sunt condiții principiale. Suntem profesorii care-și merită drepturile și respectul cuvenit și nu vom tolera nedreptățile și umilințele la care suntem supuși. Vom apela la toate formele democratice de apărare a drepturilor, inclusiv la organismele internaționale, mass media etc.

Procuratura Anticorupție ori instituțiile cărora li se adresează comunitatea academică nu au venit cu vreo reacție publică. Cert este faptul că anterior într-o situație similară s-au pomenit și academicienii din Republica Moldova. Savanții au bătut alarma public că Academia de Științe (AȘM) ar putea fi ocupată de procurorii anticorupție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Comunitatea Universității „Ion Creangă”, consternată că procurorii anticorupție insistă să le ia blocuri de studii apare prima dată în Realitatea.md.