Sari la conținut

Ucraina: Deputaţii europeni vor să limiteze importurile de cereale

  • de

Plenul Parlamentului European a aprobat prelungirea cu încă un an, începând din iunie, a scutirii de taxe vamale pentru importurile agricole ucrainene acordate începând cu 2022, dar cu „mecanisme de salvgardare” consolidate, extinse la cereale.

Fermierii europeni acuză afluxul de cereale, ouă şi pui din Ucraina de scăderea preţurilor locale, în special în ţările vecine, şi de crearea unei concurenţe „neloiale” prin nerespectarea anumitor standarde (păsări crescute în masă etc.). În perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de produse agricole ucrainene în UE au înregistrat un salt valoric de 11% pe parcursul unui an.

Un subiect deosebit de sensibil în Polonia, unde blocarea frontierei de către fermieri furioşi a provocat o criză între Varşovia şi Kiev. Ca răspuns la aceste îngrijorări, Comisia Europeană a propus „măsuri corective” care ar putea fi adoptate rapid în cazul unor „perturbări majore” pe piaţă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În primul rând, pentru trei produse descrise ca fiind „sensibile” – carnea de pasăre, ouăle şi zahărul – Bruxelles-ul a propus o „frână de urgenţă” pentru a „stabiliza” importurile la volumele medii de import în 2022 şi 2023, niveluri peste care vor fi reimpuse taxe vamale.

Dar textul deputaţilor, adoptat cu o majoritate foarte largă (347 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 99 de abţineri), modifică propunerea iniţială a Comisiei de a extinde acest „plafon” la cereale (grâu, orz, ovăz, maďs) şi miere – pentru a ţine cont de capacitatea mare de producţie a Ucrainei în ciuda războiului.

De asemenea, modifică perioada de referinţă, care ar urma să fie calculată pe o medie de trei ani (2021-2023).

Organizaţiile de agricultori au criticat faptul că plafonul propus de Bruxelles corespunde volumelor mari din ultimii doi ani, care au stat la baza crizei actuale. Aceste modificări vor trebui acum să fie negociate cu Consiliul European (statele membre) pentru a găsi un compromis şi a-l ratifica în mod oficial, înainte ca actuala scutire de taxe vamale să expire la începutul lunii iunie.

 

Articolul Ucraina: Deputaţii europeni vor să limiteze importurile de cereale apare prima dată în Realitatea.md.