Sari la conținut

Guvernul Regatului Belgiei și cel al Moldovei au semnat o Convenție privind cooperarea în domeniul polițienesc

  • de

Miniștrii de interne din Republica Moldova și Regatul Belgiei au semnat la Bruxelles Convenția dintre Guvernul Regatului Belgiei și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul polițienesc.

„În baza Convenției, părțile vor spori cooperarea pe componenta de prevenire, depistare și investigare polițienească a infracțiunilor. Respectiv, sistemul afacerilor interne al Republicii Moldova înregistrează încă un pas important în dezvoltarea colaborării poliţieneşti moldo-belgiene la nivel operaţional, prin stabilirea unui cadru legal de cooperare care va facilita organizarea şi desfăşurarea activităţilor speciale de investigaţii comune, reieşind din tendinţele actuale de criminalitate care nu se limitează la frontierele unui singur stat”, anunță MAI.

Totodată, ministrul de Interene din Republica Moldova, Adrian Efros a exprimat recunoștința față de sprijinul și solidaritatea Regatului Belgiei în procesul de integrare a Republicii Moldova în marea familie europeană. De asemenea, a fost evidențiată importanța deschiderii unei Ambasade belgiene în Republica Moldova în septembrie 2023, ca semn al încrederii și susținerii pentru parcursul european al țării.

Un alt subiect discutat a fost cooperarea bilaterală în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, fiind subliniat aportul Regatului Belgiei în activitățile desfășurate în cadrul acestui mecanism, precum și necesitatea consolidării capacităților de protecție civilă pentru a face față amenințărilor.

Un alt subiect abordat a fost consolidarea capacităților MAI în domeniul securității și drepturilor omului, în dezvoltarea capacităților cibernetice, consolidarea cooperării cu statele membre UE, precum și în furnizarea de instruiri pentru forțele de poliție în domeniul respectării drepturilor omului și a combaterii criminalității organizate

În final, ambele părți au evaluat posibilitatea organizării unor operațiuni comune, inclusiv crearea de echipe de investigații comune, pentru combaterea grupurilor criminale transfrontaliere și utilizarea tehnologiilor moderne în comiterea infracțiunilor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Guvernul Regatului Belgiei și cel al Moldovei au semnat o Convenție privind cooperarea în domeniul polițienesc apare prima dată în Realitatea.md.