Sari la conținut

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”

  • de

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut duminică „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie” în faţa creşterii tensiunilor internaţionale ca rezultat al noii ordini mondiale, informează EFE, potrivit Agerpres.

„Nu există o înţelegere clară despre cum este lumea de astăzi. Competiţia este bună, dar problema nu este competiţia, ci confruntarea şi există mai multă confruntare pentru că sunt mai mulţi poli şi mai puţine reguli. Puterea a fost redistribuită, sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli. De aceea există dezordine” , a explicat Borrell celor prezenţi la Forumului Economic Mondial (WEF).

Potrivit lui Borrell, principala consecinţă a acestei noi ordini mondiale este o redistribuire a puterilor care a schimbat relaţia de forţe şi multe dintre ele au fost îndreptate către Asia, iar, în timp ce „nordul şi vestul au scăzut în importanţă”, ţări precum Arabia Saudită şi China cresc.

„Astăzi avem nevoie de mai multă cooperare… Trebuie să respectăm regulile existente şi să le schimbăm pe cele care nu se adaptează la lumea de astăzi”, a adăugat el.

Totodată, acesta a insistat asupra angajamentului UE de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei fără a ţine seama de efortul bugetar pe care îl presupune acest sprijin.

„Vom continua să sprijinim oamenii din Ucraina. Sunt unii care se întreabă câţi bani vom cheltui în război. Ne-am angajat să sprijinim Ucraina să reziste până când Putin va decide să oprească războiul, dar nu cred că acest lucru se va întâmpla curând”, a apreciat șeful diplomației europene, care a amintit că „Putin a început războiul”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În ceea ce priveşte prelungirea în timp a războiului dintre Rusia şi Ucraina, el şi-a exprimat îngrijorarea că ceva similar se va întâmpla în Orientul Mijlociu şi s-a referit la războiul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza, un alt exemplu de „război între două părţi pentru acelaşi teritoriu unde singura soluţie este împărţirea”.

Articolul Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie” apare prima dată în Realitatea.md.