Sari la conținut

BANI.MD: Directorul Lagardere, care vrea să preia magazinele lui Șor de la aeroport, încolțit de justiția franceză

  • de

Arnaud Lagardère, directorul general al grupului francez cu același nume, care vrea să preia spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, a fost pus sub acuzare în Paris în legătură cu anchete privind finanțarea stilului său de viață luxos și cheltuielile personale. După o zi de interogatoriu, Lagardère a fost inculpat pentru difuzarea de informații false sau înșelătoare, cumpărarea de voturi, abuz de bunuri sociale și abuz de putere, precum și pentru nedepunerea declarațiilor fiscale, scrie BANI.MD cu referire la presa internațională.

El a fost plasat sub control judiciar cu interdicție de administrare și trebuie să depună o garanție de 200.000 de euro. Ancheta judiciară a fost deschisă în aprilie 2021, în urma unei plângeri a fondului Amber Capital și a două sesizări de la Autoritatea Piețelor Financiare și Înaltul Consiliu al Comisariatului pentru Conturi.

Ancheta vizează presupusa finanțare a stilului de viață și a cheltuielilor personale ale lui Lagardère, utilizând fonduri din societățile Lagardère SAS și Lagardère. Aceste cheltuieli, între aprilie 2009 și decembrie 2022, ar fi inclus plata chiriei pentru imobilele ocupate și alte avansuri în contul curent.

Arnaud Lagardère a moștenit imperiul construit de tatăl său, Jean-Luc Lagardère, în 2003. În deceniul următor, a vândut mai multe companii media și a renunțat la formatul de societate pe acțiuni, ceea ce a dus la preluarea controlului de către familia Bolloré și gigantul Vivendi în 2023.

Dosarul mai include o adunare generală a grupului din mai 2018, în care Qatarul, acționarul majoritar, și-a schimbat votul în ultimul moment, ceea ce a avut consecințe asupra guvernanței. Incidentul a avut loc în contextul luptei de influență între Vincent Bolloré și Bernard Arnault, CEO al LVMH și cel mai bogat om din Franța, care l-a susținut pe Arnaud Lagardère.

Compania Lagardere este interesată de preluarea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău. Acesta a participat la două licitații, dar nu a reușit să-și adjudece spațiile comrciale din lipsă de competitori. Agenția Proprietății Publice a declarat că urmează o a treia licitație, iar în cazul lipsei competitorilor, autoritatea va desemna câștigător pe compania care va participa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul BANI.MD: Directorul Lagardere, care vrea să preia magazinele lui Șor de la aeroport, încolțit de justiția franceză apare prima dată în Realitatea.md.