Sari la conținut

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce tradiții se respectă în această zi

  • de

Marțea Mare este cea de-a doua zi din Săptămâna Patimilor, ultima săptămână înainte de Învierea Domnului. În această zi, ca și în celelalte din Săptămâna Mare, Biserica organizează slujbe speciale și mulți dintre creștini respectă anumite tradiții.

În Săptămâna Patimilor, tradiția creștină recomandă post, rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște. Săptămâna Mare este cunoscută și ca Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. Creştinii se spovedesc, purificându-se pentru a întâmpina Învierea Domnului şi a primi Sfânta Împărtăşanie. Este o săptămână de introspecţie și de pregătire duhovnicească pentru Învierea Domnului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Marțea Mare mai este cunoscută și drept Marțea Seacă. În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinții Părinți au rânduit să se citească, în timpul deniei, Pilda celor zece fecioare. Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci „înțelepte” și cinci „neînțelepte”, care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți. Hristos se numește pe sine „mire”, iar Apostolii poartă numele de „prietenii mirelui”.

Tradiții și superstiții în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor la biserică se țin slujbe speciale, numite Denii și predici pentru curățenie sufletească și iertare de păcate. În Săptămâna Patimilor, e bine ca toți credincioșii să ierte și să se împace cu toți cei cu care au fost în dușmănie. În tradiția populară, în Marțea Mare se mătură și se aspiră și se spală geamurile. De asemenea, Marţea Seacă este şi ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp sau în care se mai spală şi se calcă.

Articolul Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce tradiții se respectă în această zi apare prima dată în Realitatea.md.