Sari la conținut

VIDEO Cozonaci și pasca pregătită la noi și exportată în Germania și Franța. Forfota – surprinsă în secția de producere

  • de

Brutăria „Bardar”, situată la 20 km de Chișinău, în inima satului Bardar din raionul Ialoveni, a anunțat că își exportă produsele pascale în Germania și în Franța. Administrația a demarat parteneriatul cu un lanț internațional. Interpreta Corina Țepeș, care a copilărit în această zonă a țării, a surprins forfota din secția de producere.

„Dragi prieteni, avem o super veste! Cozonacii noștri au ajuns în Germania și Franța. Am demarat parteneriatul cu lanțul internațional Mix-Markt și astfel veți putea găsi produsele dragi “de acasă” în cele aproape 200 de magazine din cele două țări”, este anunțul făcut de brutărie sâmbata trecută.

Corina Țepeș, cunoscută și pentru duetul cu soțul său, Costi Burlacu, a fost la brutărie, a ajutat la procesul de lucru și a explicat diferența între Colomba care, de fapt, se mănâncă de Paști, și Panettone care se pune pe masa de Crăciun.

„Știați că Brutăria Bardar exportă cozonaci, pască și colomba de Paști în Germania și Franța?! De data asta am mers la ei , la secția de producere, în locul în care peste 60 de angajați fac istorie în împărăția pâinii! Acum, în ajunul sărbătorilor pascale, e mare forfotă aici! Haideți cu mine”, și-a îndemnat ea urmăritorii.Potrivit prețurilor de pe site-ul local, cel mai scump produs de Paști a brutăriei costă 149 de lei moldovenești.

În 2023, euneighbourseast.eu – platforma cu ultimele știri și informații despre cooperarea Uniunii Europene (UE) cu partenerii săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina – scria despre istoria brutăriei „Bardar” care a început în anul 2000 ca o afacere a familiei Plugaru, dar în ultimii cinci ani s-a extins de 10 ori ca număr de producție și acum produsele brutăriei pot fi găsite pe rafturile a 170 de magazine din România. Directorul și coproprietarul brutăriei, Victor Nistorică, spunea că nu se opresc aici. Vor să exporte produsele lor în Israel, Germania, Irlanda. Iată că în Germania deja le-a reușit.

Această creștere a afacerii și îmbunătățirea proceselor de lucru nu ar fi fost posibile fără susținerea UE prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”. Cu ajutorul proiectului „Livada Moldovei”, brutăria a beneficiat de un credit de circa 3,3 milioane de lei, reușind să procure un microbuz pentru livrarea mărfii, un malaxor, un divizor, laminator, echipamente de procesare, cuptor, cameră de congelare și cameră de păstrare. „Livada Moldovei” este o linie de credit a Băncii Europene de Investiții de peste 120 milioane de euro destinate modernizării sectorului horticol din Moldova. Dintre aceștia, 108 milioane de euro sunt disponibile pentru investiții ale antreprenorilor privați.

Tot în 2023, cofondatorul „Brutăriei Bardar” mai spunea că afacerea înregistrează o creștere de 30-40 % în fiecare an, iar capacitatea de producere este de circa 3-4 tone pe zi. Din tot volumul produselor spre export sunt destinate aproximativ 35%. Întreprinderea a reușit să crească numărul de angajați de la 20 în 2018 la 55 de persoane în 2023, iar majoritatea (circa 90 %) sunt din localitatea Bardar.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Cozonaci și pasca pregătită la noi și exportată în Germania și Franța. Forfota – surprinsă în secția de producere apare prima dată în Realitatea.md.