Sari la conținut

Rusia plănuiește un val de atacuri „hibride” împotriva R. Moldova înainte de alegeri și de referendum

  • de

Rusia plănuiește să vizeze Republica Moldova cu un val de așa-numite atacuri „hibride” înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE de la sfârșitul acestui an, relatează Bloomberg, citând persoane familiare cu evaluările serviciilor secrete britanice.

Marea Britanie va împărtăși informații cu autoritățile moldovenești pentru a ajuta țara să contracareze amenințarea agenților ruși în următoarele luni, potrivit Disinfo.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi intervenit în alegerile din alte țări, inclusiv din Republica Moldova, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat recent că atacurile publice la adresa Rusiei din partea oficialilor de la Chișinău „au devenit o practică zilnică”.

Kremlinul folosește diverse metode – de la deepfakes generate de inteligența artificială până la mită pentru a submina democrația în Moldova, a afirmat Popșoi.

Rusia are deja un „cap de pod” în R. Moldova sub forma trupelor rusești desfășurate în regiunea transnistreană de la începutul anilor 1990.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Luna trecută, șeful serviciilor de informații din Republica Moldova (SIS), Alexandru Musteața, a avertizat că Moscova plănuiește o campanie de o „intensitate fără precedent”. Potrivit acestuia, Republica Moldova deține informații potrivit cărora Rusia încearcă să perturbe alegerile prezidențiale și referendumul privind UE de anul acesta.

Președinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, va candida pentru un al doilea mandat la alegerile programate pentru luna octombrie. În aceeași perioadă va avea loc și un referendum privind aderarea la UE.

Articolul Rusia plănuiește un val de atacuri „hibride” împotriva R. Moldova înainte de alegeri și de referendum apare prima dată în Realitatea.md.