Sari la conținut

Senatul SUA votează în favoarea interzicerii importurilor de uraniu rusesc

  • de

Senatul Statelor Unite a votat în favoarea adoptării unei legi care să interzică importul de uraniu îmbogățit din Rusia, după un vot similar în Camera Reprezentanților, care a avut loc în decembrie, raportează Bloomberg.

Legea de interzicere a importurilor de uraniu rusesc, care a fost aprobată în unanimitate, interzice importurile în Statele Unite la 90 de zile de la intrarea în vigoare, permițând în același timp scutiri temporare până în ianuarie 2028.

Președintele american Joe Biden trebuie să semneze proiectul de lege înainte ca acesta să devină lege. Casa Albă a declarat deja că susține eforturile de a bloca aprovizionarea Kremlinului cu combustibil.

Potrivit Departamentului american al Energiei, Rusia furnizează aproape un sfert din uraniul îmbogățit utilizat pentru alimentarea a 90 de reactoare comerciale americane, ceea ce o face principalul furnizor străin.

Acest lucru aduce Moscovei aproximativ un miliard de dolari pe an, dar înlocuirea acestor livrări poate fi o provocare și ar putea crește costul uraniului îmbogățit cu aproximativ 20%.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Administrația Biden a cerut o „interdicție pe termen lung” a importurilor rusești, necesară pentru a debloca aproximativ 2,7 miliarde de dolari în finanțarea industriei interne a uraniului pe care Congresul a alocat-o la începutul acestui an, cu condiția să se impună restricții asupra importurilor de uraniu din Rusia.

„Aceasta este o prioritate de securitate națională, deoarece dependența de uraniul rusesc reprezintă un risc pentru economia SUA și pentru industria nucleară civilă, care a fost și mai mult tensionată de războiul Rusiei în Ucraina”, a declarat anterior Casa Albă.

Congresul a obligat SUA să cumpere combustibil nuclear intern pentru a respinge combustibilul nuclear rusesc.

Articolul Senatul SUA votează în favoarea interzicerii importurilor de uraniu rusesc apare prima dată în Realitatea.md.