Sari la conținut

Rusia aproape a încetat să mai folosească cuvântul „pace” în sloganurile de 1 Mai 

  • de

În Rusia, în timpul evenimentelor oficiale dedicate sărbătoririi zilei de 1 mai, aproape că au încetat să mai folosească cuvântul „pace”, care timp de decenii a făcut parte din cel mai faimos slogan al zilei – „Pace. Muncă. Mai”. Mai multe instituții media și canale Telegram, printre care Sota, „Vot tak!” și „Putem explica”, au luat act de acest lucru.

Se remarcă faptul că la mitingul oficial din Vladivostok, autoritățile locale au folosit sloganurile „Munca este cool!” și „Sărbătoarea primăverii și a muncii!”. Cuvântul „pace” a fost omis la mitingul-concert de 1 Mai din Ekaterinburg, la un miting din Krasnoiarsk și la un marș din Ulianovsk. La Sankt Petersburg, binecunoscutul slogan de 1 Mai din perioada sovietică a fost înlocuit cu „Primăvara, munca și Sankt Petersburg”, potrivit Svoboda, transmite Disinfo.

Potrivit canalului de telegramă ChTD, respingerea cuvântului „pace” în timpul evenimentelor oficiale de 1 Mai a fost autorizată la nivel federal. Jurnaliștii au remarcat că Procuratura Generală a Rusiei și Comitetul de Investigații, precum și principalele canale de televiziune federale, Pervîi Kanal și VGTRK, au eliminat cuvântul din postările de celebrare de pe rețelele de socializare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În primăvara anului 2022, aproape imediat după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, în codurile penale și administrative rusești a apărut un articol privind așa-numita discreditare a acțiunilor armatei ruse. În temeiul acestui articol, mii de persoane au fost supuse represaliilor pentru că au adoptat o poziție împotriva războiului sau au raportat crime de război comise de militarii ruși. Sunt cunoscute cazuri în care instanțele au găsit cetățeni vinovați de „discreditare” pentru un singur cuvânt „pace” pe tricouri, insigne sau afișe.

Articolul Rusia aproape a încetat să mai folosească cuvântul „pace” în sloganurile de 1 Mai  apare prima dată în Realitatea.md.