Sari la conținut

VIDEO Au fost prezentate rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”

  • de

Finanțarea a 15 inițiative locale ale societății civile ce au promovat buna guvernare și egalitatea de gen, instruirea a peste 180 de funcționari publici și reprezentanți ai societății civile în promovarea politicilor sensibile la dimensiunea de gen, asistarea a patru raioane (Telenești, Ialoveni, Strășeni și Rezina) în realizarea auditurilor de gen și în elaborarea Planurilor de acțiuni privind promovarea egalității de gen, instruirea a peste 200 de femei lidere în cadrul Academiei de liderism – reprezintă o parte din rezultatele înregistrate de echipa proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”, realizat de Fundația „Friedrich Ebert Moldova” și AO „Institutum Virtutes Civilis”.

În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța parteneriatelor între organizațiile societății civile și autoritățile publice locale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a comunităților din R. Moldova.

„Ne bucurăm că autoritățile locale din cele patru raioane, unde au fost desfășurate activitățile acestui proiect – sunt acum pregătite și responsabilizate să implementeze planuri de acțiune locale, pentru a spori egalitatea de gen. Uniunea Europeană va fi aici și va continua să susțină proiecte de acest gen, astfel încât femeile să aibă o voce puternică în procesele de luare a deciziilor la nivel local, regional și național” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

Directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov, și-a exprimat speranța că beneficiarii proiectului vor continua să colaboreze și după încheierea acestuia.

„În mod special vreau să menționez angajamentul autorităților publice locale și sperăm foarte mult că funcționarii cu care am colaborat în cadrul proiectului vor reuși să-i inspire și pe alții, inclusiv alte APL-uri, să elaboreze audituri de gen și planuri de acțiuni pentru promovarea egalității de gen. Totodată, aș vrea să-mi exprim încrederea că politicile pe care le vor adopta vor răspunde în mod egal atât necesităților bărbaților, cât și ale femeilor, iar ca rezultat să ne bucurăm cu toții de o societate mai justă și mai echitabilă”, a menționat Ana Mihailov.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a subliniat cât de importante sunt eforturile continue de promovare a bunei guvernări și a politicilor publice sensibile la dimensiunea de gen pentru a asigura progresul și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

„Din punctul nostru de vedere, avem rezultate cu care ne putem mândri: sute de femei instruite în cadrul programelor noastre astăzi gestionează comunități sau raioane din țară, avem politici publice care au fost îmbunătățite ca rezultat al notelor analitice și recomandărilor pe care le-am realizat prin intermediul proiectului, am oferit publicului mai multe oportunități de a cunoaște femei lidere, de a afla despre provocările prin care trec femeile din Republica Moldova și de a adopta o atitudine pro-activă în susținerea femeilor în asigurarea bunei guvernări”, a menționat Liliana Palihovici.

Proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare” a fost lansat în 2021 și a fost realizat de echipele Fundației „Friedrich Ebert Moldova” și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Articolul VIDEO Au fost prezentate rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare” apare prima dată în Realitatea.md.