Sari la conținut

Comisia pre-vetting, după ce s-a aflat despre valul de demisii la Curtea de Apel: 20 de judecători au declarat averea

  • de

După ce s-a aflat că 20 de judecători demisionează de la Curtea de Apel Chișinău demisionează, Comisia pre-vetting anunță toți magistrații din cadrul instanței fost anunțați despre faptul că a fost inițiată evaluarea lor și că au depus declarațiile de avere și interese personale.

Comisia menționează că 20 dintre cei 40 de judecători ai Curții au depus declarațiile de avere și interese personale, după notificările remise pe 11 aprilie. Aceștia au avut la dispoziție 20 de zile pentru a depune formularele corespunzătoare.

„După procesarea corespondenței cu subiecții, Comisia anunță că intră în următoarea etapă a evaluării, cea a colectării de date, cu 20 din cei 40 de judecători CAC notificați.

În perioada care urmează, Comisia va colecta informații relevante pentru evaluare, având acces imediat la sistemele informaționale care conțin datele necesare pentru realizarea procesului de verificare și va solicita informații de la entități publice și private. De asemenea, Comisia poate primi și analiza informații transmise anonim care vizează subiecții sau alte persoane implicate în evaluare, cu condiția ca acestea să fie specifice, relevante și suficient de întemeiate pentru a fi verificate. În cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri, subiecții evaluării sunt încurajați să ofere argumente pertinente pentru clarificarea aspectelor de integritate analizate”, transmite Comisia pre-vetting.

La ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie votată demisia a cel puțin 17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău. Este vorba despre Sergiu Arnăut, Eugeniu Clim, Ina Dutca, Silvia Gîrbu, Ghenadie Lîsîi, Viorica Mihaila, Igor Mînăscurtă, Veronica Negru, Anatol Pahopol, Ecaterina Palanciuc, Ion Secrieru, Stelian Teleucă, Ion Țurcan, Boris Talpă, Steliana Iorgov, Liubovi Brînza și Sergiu Daguța.

După informațiile publicate de CSM, Ziarul de Gardă scria că și vicepreședinta Curții, Nelea Budăi, dar și judecătorii Vitalie Cotorobai și Nina Cernat, intenționează să plece din funcție.

În spațiul public se vehiculează că judecătorii vizați ar fi depuse cererile de demisie, de frica faptului că nu ar promova evaluarea Comisiei pre-vetting.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În cadrul ședinței de pe 7 mai, CSM planifică și anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea de
Apel Chișinău.

Conform bazei de date a judecătorilor din Republica Moldova, actualmente la Curtea de Apel Chișinău sunt 39 de judecători. Instituția este condusă de președintele interimar Ghenadie Mîra.

Articolul Comisia pre-vetting, după ce s-a aflat despre valul de demisii la Curtea de Apel: 20 de judecători au declarat averea apare prima dată în Realitatea.md.