Sari la conținut

Licitația de la Aeroport: APP anunță că vrea să schimbe legea, condițiile tenderului și să ajusteze caietul de sarcini

  • de

Licitația de la Aeroport va fi relansată, iar condițiile de participare – ajustate, anunță Agenția Proprietății Publice (APP). Modificări vor fi aplicate și caietului de sarcini,

APP va recomanda Aeroportului să includă în documente explicații suplimentare și detaliate ale criteriilor de participare, fără a lăsa loc de interpretări.

Se va mai recomanda reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea de la 10 la 7 și divizarea licitației în două loturi distincte, pe domenii, unul pentru magazine și altul pentru restaurante.

„Se va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare. Menționăm că termenul de 3 ani prevăzut inițial în caietul de sarcini este bazat pe normele legale existente.

Pentru a exclude limitarea actuală de maximum 3 ani de contract în locațiunea spațiilor din cadrul aeroportului, APP va veni către Parlament cu propuneri de ajustare a legii, pentru a include Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile (interzise) de privatizare. Această modificare, de asemenea, va garanta că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor. Termenul de inițiere a licitației va curge din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare”, transmite Agenția Proprietății Publice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Prima licitație a fost anulată pe motiv că la concurs au depus dosarele doar două companii. Este vorba de firmele „LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, anunța anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu.

Ulterior, a fost anunțat un nou concurs, dar dosarul a fost depus doar de Lagardere, iar după prelungirea termenului de aplicare alte companii nu au vrut să participe la tender.

Inițial, AIC anunța că dacă la expirarea termenului prelungit de depunere a dosarelor există un singur candidat, „organizatorul licitației va considera procedura nominalizată a fi finalizată, potrivit prevederilor Regulamentului cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483 din 29.03.2008 în coroborare cu prevederile Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136 din 10.02.2009”. 

Deși procurorii anticorupție au pornit investigații și au solicitat copii ale documentelor, invocând faptul că ar putea exista scheme și s-ar fi comis abuz de serviciu, reprezentații AIC au comunicat anterior pentru Realitatea că licitația nu se suspendă și nici nu se anulează. După încheierea termenului de depunere a actelor, însă, Aeroportul informa că licitația va fi relansată.

Articolul Licitația de la Aeroport: APP anunță că vrea să schimbe legea, condițiile tenderului și să ajusteze caietul de sarcini apare prima dată în Realitatea.md.