Sari la conținut

Mitropolitul Petru al Basarabiei, către credincioși: Să nu negăm identitatea noastră spirituală românească

  • de

„Să nu negăm identitatea noastră spirituală românească”. Acesta este mesajul transmis de mitropolitul Petru al Basarabiei, în ajunul sărbătorilor pascale.

Conform clericului, Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus, a fost cea mai tristă din istoria omenirii, iar Duminica Învierii Sale este momentul în care creștinii trăiesc „cea mai burată bucurie”. Mitropolitul mai notează că de Paște „tristețea a devenit bucurie dumnezeiască, spaima s-a transformat în nădejde și credință, care au dus la mărturisirea adevărului nu doar ucenicilor, ci și nouă celor de astăzi”.

„Să ne asemănăm sfintelor femei mironosițe, care pline de dragoste au urmat Mântuitorului Hristos în timpul propovăduirii Sale și care nu L-au părăsit nici după pătimiri, răstignire, moartea pe Cruce și punerea în mormânt. Pe când ucenicii stăteau ascunși în casă de frica iudeilor, ele, pline de îndrăznire dumnezeiască și purtate de Duhul Sfânt, nu au ținut cont de ura celor care l-au răstignit pe Învățătorul, nu s-au îngrijorat de soldații romani care au împânzit cetatea Ierusalimului pentru a preveni o răscoală, nu s-au înfricoșat de ostașii care păzeau mormântul, ci gândeau în sinea lor cine le „va prăvăli … piatra de la uşa mormântului?”, căci singura lor dorință și mângâiere era să-L vadă pe Domnul.

Pentru devotamentul față de Hristos, pentru sufletul plin de credință, ele, în simplitatea lor, s-au învrednicit de cea mai mare răsplată și bucurie, aceea de a primi de la înger vestea și mesajul pentru întreaga omenire că Hristos a înviat.

Să nu ne fie frică, să nu ne ascundem credința, să nu negăm identitatea noastră spirituală românească, să nu fim înspăimântați de valurile tulburi ale acestei lumi, căci dacă Îl avem pe Hristos prezent mereu în inima noastră vom cunoaște și vom simți cu adevărat puterea biruitoare care vine prin Înviere”, transmite Mitropolitul Basarabiei în Pastorala sa.

Enoriașii sunt îndemnați, în vreme de încercări, să stea drepți și să mărturisească credință. Părintele Petru menționează și faptul că „fiii și fiicele Mitropoliei Basarabiei se întorc acasă”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Preoții și slujitorii sfintelor altare ai Mitropoliei Basarabiei au dat dovadă de curaj deplin, s-au pus stavilă în fața asupritorilor și sunt mărturisitori ai adevărului lăsat nouă de Hristos prin Apostolii și Ucenicii Lui. Harul Duhului Sfânt lucrează neîntrerupt în slujirea lor, având succesiune apostolică, iar Sfintele Taine sunt valide și nealterate asemenea tuturor slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române.

Credincioșii și comunitățile religioase au demonstrat și arătat că istoria nu se poate șterge. Sângele martirilor care s-a vărsat pentru apărarea dreptei credințe și întregirea neamului românesc nu poate fi călcat de picioarele străine care poftesc cu nesaț la acest petic de pământ binecuvântat de Dumnezeu. Capul Bisericii este Hristos, iar credincioșii sunt „mădulare (fiecare) în parte”17, fii ai Bisericii și nici o stăpânire lumească nu poate să-i dezmoștenească.

Nu putem să trecem neobservat ajutorul neîntrerupt al Patriarhiei Române prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, care, ca un părinte bun și păstor blând, se îngrijește de turma Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia. De asemenea, Guvernul României sprijină neîncetat construirea de biserici noi, renovarea de locașuri sfinte, împodobirea sfintelor altare, dar și de preoții și familiile lor printr-o contribuție financiară minimă, arătând unitatea poporului român și promovând tradițiile spirituale ale ortodoxiei românești.

Poporul român păstrează aceleași valori ale înaintașilor lui, ierarhi, voievozi, domnitori și credincioși de seamă, care au ctitorit sfinte mănăstiri și biserici în întreaga ortodoxie, au tipărit cărți de slujbă, au ridicat bolnițe, așezăminte de bătrâni și case pentru copii orfani ce datează ca mărturie a unității universale până în zilele noastre”, notează clericul.

Preoții și credincioșii sunt îndemnați de mitropolit să sporească rugăciunile pentru vindecarea bolnavilor și să ceară Domnului răbdare, putere, înțelepciune și pricepere tuturor celor care îi îngrijesc. Părintele mai recomandă ca în fiecare mănăstire și parohie să se oficieze cât mai des Taina Sfântului Maslu.

„Cu părintească dragoste vă pun pe toți la inima mea și vă port neîncetat în rugăciunile mele, îndemnându-vă să petreceți cu bucurie sfântă și netulburată, pace sufletească, slăvita sărbătoare a Învierii Domnului”, punctează mitropolitul Basarabiei, părintele Petru.

Articolul Mitropolitul Petru al Basarabiei, către credincioși: Să nu negăm identitatea noastră spirituală românească apare prima dată în Realitatea.md.