Sari la conținut

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la „Podul de Flori”

  • de

Astăzi, 6 mai 2024, se împlinesc 34 de ani de la „Podul de Flori”. În 1990, între orele 13:00 și 19:00, între România și Republica Moldova nu a existat graniță, iar frontiera a putut fi traversată fără acte. La eveniment au participat aproximativ 1.200.000 de oameni.

În acea dimineață, din diferite colțuri ale Moldovei, au pornit spre Prut mii de autocare și mașini particulare. Trenul Chișinău-Ungheni era plin până la refuz. În context, au fost create de-a lungul frontierei de 700 km a Prutului opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiulești.

Locuitorii din localitățile de pe malul Prutului, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu o mulțime de steaguri tricolore, soseau în coloane spre punctele de destinație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Poetul Grigore Vieru a participat la acțiune chiar în satul său natal, situat pe malul Prutului. El a fost primul care a traversat atunci Prutul, pe o barcă de cauciuc, relatează moldpres.md.

O delegație oficială din Moldova, din care au făcut parte, între alții, Nicolae Costin, primarul oraşului Chişinău, părintele Petru Buburuz, Vasile Nedelciuc şi Mihai Ghimpu, deputați ai poporului, au fost oaspeți ai municipiului Iași. Ei au vizitat Complexul cultural „Mihai Eminescu” din Grădina Copou, Mitropolia Moldovei şi Sucevei, Biserica trei Ierarhi, Palatul Culturii, alte monumente istorice şi de artă ieșene şi au efectuat un tur al oraşului.

Articolul Astăzi se împlinesc 34 de ani de la „Podul de Flori” apare prima dată în Realitatea.md.