Sari la conținut

Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de stat în Norvegia. A fost invitată de familia regală

  • de

Președinta Maia Sandu, se află în perioada 6-7 mai, într-o viztă de stat în Regatul Norvegiei, la invitația Majestăților Lor Regele Harald al V-lea și Regina Sonja. Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova efectuează o vizită de stat la Oslo.

În cadrul vizitei, șefa statului va purta discuții cu prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, cu președintele legislativului Masud Gharahkhani, și cu membrii comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare.

„În ultimii doi ani, Norvegia a oferit un sprijin consecvent Republicii Moldova. Odată cu începerea războiului din Ucraina, prin intermediul agențiilor ONU și ale altor organizații internaționale, a furnizat sprijin umanitar pentru susținerea refugiaților ucraineni și a comunităților care îi găzduiesc. Norvegia a contribuit, de asemenea, cu fonduri pentru achiziționarea de gaze naturale și pentru sprijinirea economiei noastre afectată de război. În plan economic, Moldova a semnat acum un an acordul de liber schimb cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), din care face parte și Norvegia. Documentul, odată ratificat de Oslo, va deschide noi oportunități pentru producătorii moldoveni pe o piață stabilă, cu o putere de cumpărare înaltă, totodată făcând țara noastră mai atractivă pentru investitorii norvegieni”, se menționează în comunicatul emis de Președinție.

De menționat că Norvegia a anunțat că va deschide în această vară un oficiu diplomatic la Chișinău.

Amintim că în această perioadă și ministrul Apărării Anatolie Nosatîi se va afla la Oslo. El va face parte din delegația oficială a Maiei Sandu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

După sărbătorile de Paști, ministrul Anatolie Nosatîi va pleca într-o vizită de stat la Oslo

Articolul Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de stat în Norvegia. A fost invitată de familia regală apare prima dată în Realitatea.md.