Sari la conținut

FOTO Regatul Norvegiei acordă Republicii Moldova un ajutor de 30 milioane de euro

  • de

Republica Moldova va primi 30 milioane de euro din partea Regatului Norvegiei. Aceștia vor fi folosiți pentru susținerea obiectivelor de tranziție energetică a țării noastre, consolidarea sectorului educațional și promovarea bunei guvernări.

Suportul a fost anunțat de prim-ministrul Norvegiei Jonas Gahr Støre, în cadrul „Mesei rotunde pentru Energie”, eveniment găzduit de Agenția Norvegiană pentru Cooperare (NORAD), la Oslo. De asemenea, la acest eveniment a participat și ministrul Victor Parlicov.

Potrivit premierului norvegian, Republica Moldova a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al ajutorului acordat de Norvegia, în contextul în care țara noastră a fost semnificativ afectată de războiul din Ucraina. Totuși, a fost apreciat progresul autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a agendei europene de reforme, inclusiv în sectorul energetic.

„Războiul de agresiune al Rusiei a avut repercusiuni grave asupra peisajului de securitate din întreaga Europă. Cu toate acestea, Republica Moldova este un exemplu inspirator al modului în care democratizarea și progresul pot avea loc și în circumstanțe extrem de provocatoare. Sprijinul financiar de 30 milioane de euro pe care îl alocăm va fi utilizat pentru a extinde cooperarea în mai multe sectoare, inclusiv în educație și eforturi de bună guvernare în țară”, a spus premierul Støre.

De asemenea, în cadrul evenimentului, ministrul Energiei al Republicii Moldova a subliniat angajamentul Moldovei în procesul de consolidare a sustenabilității energetice și s-a referit la planurile ambițioase ale țării noastre în materie de eficiență energetică, energie din surse regenerabile, digitalizarea și securizarea cibernetică a sectorului energetic, precum și promovarea parteneriatelor internaționale durabile.

„Republica Moldova este dedicată accelerării tranziției sale către un viitor energetic mai verde și mai rezilient, iar suportul oferit de parteneri de prestigiu precum Norvegia este crucial în atingerea acestei viziuni”, a spus el în cadrul evenimentului.

Masa rotundă, organizată sub auspiciile NORAD a reunit înalți oficiali din Norvegia, precum și părți interesate din ecosistemul energetic norvegian. Totodată, din delegația Republicii Moldova, condusă de președinta Maia Sandu, mai fac parte vicepremierul Mihai Popșoi și ministrul Anatolie Nosatîi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit Ministerului Energiei, Regatul Norvegiei a inclus Republica Moldova în programul de sprijin „Nansen”, destinat Ucrainei, pentru a ajuta țara noastră să depășească consecințele nefaste ale războiului brutal al Federației Ruse împotriva țării vecine.

Articolul FOTO Regatul Norvegiei acordă Republicii Moldova un ajutor de 30 milioane de euro apare prima dată în Realitatea.md.