Sari la conținut

Peste 30 de eurodeputați cer suspendarea statutului de candidat la UE al Georgiei

  • de

Peste 30 de membri ai Parlamentului European (PE) au cerut vicepreședintelui Comisiei Europene și șefului diplomației UE, Josep Borrell, să suspende statutul Georgiei de candidat la aderarea la UE, transmite European Pravda. 

Potrivit eurodeputaților, încercările de a reduce la tăcere demonstranții pașnici și de a folosi forța în procesul de adoptare a echivalentului rusesc al legii privind „agenții străini” au depășit ceea ce este permis.

„Un astfel de comportament a sporit și mai mult tensiunile și polarizarea în politica și societatea georgiană”, au subliniat membrii PE.

Eurodeputații subliniază că aceste acțiuni contrazic cele 9 etape ale Comisiei Europene prezentate în contextul obținerii statutului de candidat și că aceste evoluții nu mai pot fi ignorate.

„Vă îndemnăm să adoptați o poziție fermă și să luați măsurile adecvate care vor servi drept semnal clar pentru guvernul Georgiei. Comportamentul guvernului georgian și al partidului de guvernământ Visul Georgian este contrar angajamentelor țării candidate la UE. În consecință, statutul de candidat pentru Georgia ar trebui să înceteze fără progrese suplimentare pe calea aderării”, au declarat parlamentarii într-o declarație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În plus, deputații consideră că este necesară revizuirea finanțării de către Uniunea Europeană a bugetului de stat și a programelor guvernamentale ale Georgiei.

Articolul Peste 30 de eurodeputați cer suspendarea statutului de candidat la UE al Georgiei apare prima dată în Realitatea.md.