Sari la conținut

„Scandalul bananelor cu pesticide”: ANSA vine cu un nou mesaj adresat agenților economici

  • de

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un nou mesaj adresat agenților economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import.

„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA.

În acest context, solicităm responsabilitate maximă din partea importatorilor, în respectarea DECLARAȚIEI PE PROPRIA RĂSPUNDERE depusă la frontieră, prin care aceștia se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator. Menționăm că, în conformitate cu prevederile Legii privind siguranța alimentelor operatorii din domeniul alimentar sunt responsabili de controlul inofensivității produselor alimentare puse la dispoziție pe piață.

În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață. Dacă alimentele au ajuns la consumatori, să informeze, în mod eficient și precis, publicul despre motivul retragerii.

Agenții economici care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică! Pentru a afla rezultatele încercărilor de laborator agenții economici vor contacta inspectorul responsabil de prelevarea probelor sau Direcția inspectare la frontieră, la număr de telefon: 0-22-294-715”, se menționează în comunicatul ANSA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recent, ANSA a solicitat retragerea din magazine a unui lot de banane din Ecuador, întrucât acestea ar conține pesticide. S-a aflat că ar fi fost puse pe rafturile de la magazinele Linella.

În replică, rețeaua Moldretail Group S.R.L, proprietara magazinelor Linella, a precizat că nu ține de responsabilitatea sa să verifice limita de pesticide. Conform companiei, importatorul S.R.L „Fruct Expert-Plus”, care a furnizat banalele, este unul dintre cei mai mari din Republica Moldova și lucrează cu mai multe rețele, însă alte magazine nu au for menționate în comunicatul emis de ANSA.

Linella, cu acuzații la adresa ANSA după rechemarea bananelor: Numele altor rețele care le vând nu a fost menționat

Articolul „Scandalul bananelor cu pesticide”: ANSA vine cu un nou mesaj adresat agenților economici apare prima dată în Realitatea.md.