Sari la conținut

Tusk afirmă că UE ar trebui să creeze un sistem comun de apărare aeriană

  • de

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a cerut Uniunii Europene să strângă cel puțin 100 de miliarde de euro pentru apărare și să echipeze un sistem comun de apărare aeriană, transmite Bloomberg. 

Tusk a menționat că dezbaterea pe termen lung privind consolidarea capacităților de apărare ale UE ar trebui să se încheie cu o decizie în viitorul apropiat, avertizând că regiunea europeană trebuie să-și petreacă următorii ani construind o pregătire militară suficientă pentru a acționa ca un factor de descurajare împotriva potențialilor inamici.

„O mulțime de bani, cheltuiți bine și înțelept pentru securitatea Europei, vor duce războiul departe de granițele Europei pentru o lungă perioadă de timp. Poate pentru totdeauna”, a spus premierul polonez în timpul unui discurs la o conferință economică din Katowice.

De asemenea, el a cerut blocului să-și consolideze frontierele externe.

„Frontierele europene trebuie protejate, pentru că au devenit granița dintre continentul lumii și agresorii care pregătesc război împotriva noastră, inclusiv prin utilizarea metodelor hibride”, a adăugat premierul polonez.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat la eveniment, a declarat că UE ar trebui să își „reconstruiască, să își refacă și să își transforme” forțele armate, susținând apelul lui Tusk pentru o apărare aeriană comună.

Articolul Tusk afirmă că UE ar trebui să creeze un sistem comun de apărare aeriană apare prima dată în Realitatea.md.