Sari la conținut

Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat! Ceremonia, boicotată de majoritatea țărilor UE

  • de

Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei marți, 7 mai. Ceremonia a fost marcată de absența SUA și a majorității țărilor din UE, scrie Reuters. În discursul său de inaugurare, Putin s-a adresat poporului rus și celor din „pământurile noastre istorice”, subliniind că prioritare vor fi „interesele și securitatea” țării.

Putin a menționat, de asemenea, că dialogul cu Occidentul este posibil, dar a reiterat că acesta nu va fi unul bazat pe forță.

„Nu refuzăm dialogul cu statele occidentale. Alegerea le aparține: să continue să încerce să limiteze dezvoltarea Rusiei și să adopte politici agresive, sau să caute cooperare și pace”, a subliniat liderul de la Moscova.

Putin a accentuat necesitatea unui dialog bazat pe egalitate și respect reciproc, înlocuind aroganța și exclusivismul personal cu condiții de negociere echitabile.

La inaugurarea lui Putin au venit reprezentanți din Franța, Ungaria, Slovacia, Grecia, Malta și Cipru. În ajunul ceremoniei, se anunțase că Belgia va trimite și ea un reprezentant la Kremlin, dar până în dimineața zilei de 7 mai s-a anunțat că țara nu va participa la inaugurare, a declarat pentru Radio Liberty o sursă din cercurile diplomatice UE.

Reuters a scris că Marea Britanie, Canada, SUA și majoritatea țărilor UE au decis să boicoteze inaugurarea lui Putin, dar șapte țări din UE își vor trimite reprezentanții. Agenția de presă a numit doar trei astfel de țări, Franța (reprezentată de ambasadorul țării la Moscova, Pierre Levy), Ungaria și Slovacia.

Articolul Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat! Ceremonia, boicotată de majoritatea țărilor UE apare prima dată în Realitatea.md.