Sari la conținut

Faimosul oligarh ucrainean Kolomoisky este investigat și pentru comandarea unui asasinat

  • de

Procuratura ucraineană a anunţat miercuri, 8 mai curent, despre investigarea unui „faimos om de afaceri”, acuzat deja de alte delicte, pentru comandarea unei crime ce urma să fie comisă de un grup de asasini plătiţi, relatează agenţia EFE.

Comunicatul procuraturii este însoţit de o fotografie pixelată în care poate fi totuşi distinsă fizionomia oligarhului Igor Kolomoiski, care a jucat un rol-cheie în ascensiunea la putere a actualului preşedinte, Volodimir Zelenski.

Kolomoiski se află arest preventiv din septembrie şi aşteaptă să fie judecat după ce a fost pus sub acuzare în două dosare penale pentru fraudă şi spălare de bani.

În noul dosar anunţat miercuri, el este acuzat că a plătit un grup de infractori pentru a-l ucide pe directorul unui cabinet de avocatură care nu a anulat o decizie a unei adunări generale a acţionarilor ce nu-i era favorabilă. Conform presei ucrainene, este vorba despre o companie siderurgică în care Kolomoiski era acţionar minoritar.

Potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, tentativa de asasinat a avut loc în anul 2003 în oraşul Feodosia din peninsula Crimeea, astăzi ocupată de Rusia.

Asasinii au ţintit în organele vitale ale victimei, care totuşi a supravieţuit. Autorii atacului au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 12 ani de închisoare, dar până în prezent Kolomoiski a scăpat de implicarea în acest caz. Acest afacerist considerat până nu demult cel mai puternic oligarh al Ucrainei a mai fost implicat într-un dosar pentru asasinarea, tot la comandă, a unui avocat în anul 2005, dar cazul a fost clasat în acelaşi an, notează EFE, citată de Agerpres.

Kolomoiski şi-a construit imperiul economic în timpul procesului haotic de privatizare prin care a trecut Ucraina după dezintegrarea URSS şi este acuzat că a fraudat masiv statul ucrainean. El are interese în mai multe sectoare, printre care cel bancar, al materiilor prime şi de asemenea în mass-media, poziţii din care l-a susţinut financiar şi mediatic pe Volodimir Zelenski în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale în 2019. Igor Kolomoiski a folosit atunci puternicele sale posturi TV pentru a-l promova pe actorul de comedie devenit politician.

Căzut între timp în dizgraţie, Kolomoiski este acum văzut ca un simbol al încercărilor Ucrainei de a diminua corupţia şi puterea oligarhilor, în plin război cu Rusia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Faimosul oligarh ucrainean Kolomoisky este investigat și pentru comandarea unui asasinat apare prima dată în Realitatea.md.