Sari la conținut

Rusia plănuieşte acte de sabotaj în toată Europa. Cui aparține declarația?

  • de

Moscova trece de la amenințarea cu atacul nuclear la sabotaje în toată Europa, iar Kremlinul are la îndemână mijloacele pentru a pune în practică astfel de planuri deoarece are deja oameni infiltrați în toate țările, susțin analiștii. 

Agenţiile europene de spionaj şi-au avertizat guvernele că Rusia plănuieşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează „Financial Times“. Vorbim de atentate cu bombe disimulate, atacuri cu incendiere şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără prea multă preocupare aparentă privind eventuale victime civile, cred oficialii serviciilor de informaţii.

În timp ce agenţii Kremlinului au o istorie îndelungată a unor astfel de operaţiuni – şi au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani – se acumulează dovezi ale unor acţiuni mai agresive şi mai eficiente.

Oficialii serviciilor de informaţii devin din ce în ce mai vocali cu privire la această ameninţare, într-un efort de a promova vigilenţa. „Apreciem că riscul unor acte de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, şeful serviciului german de informaţii interne.

Haldenwang a vorbit la doar câteva zile după ce doi cetăţeni germano-ruşi au fost arestaţi la Bayreuth, în Bavaria, pentru că ar fi complotat să atace amplasamente militare şi logistice din Germania în numele Rusiei.

Atacuri în Marea Britanie, Suedia și Estonia

La sfârşitul lunii aprilie, doi bărbaţi au fost acuzaţi în Marea Britanie că au provocat un incendiu la un depozit în care se aflau loturi de ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus.

În Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susţinute de stat. Apoi, Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul transporturilor din această ţară pentru FT.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe de altă parte, în Estonia, un atac asupra maşinii ministrului de Interne în februarie şi cele asupra jurnaliştilor de la Esto au fost comise de agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, a declarat Serviciul de Securitate Internă al ţării. În fine, Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile atacuri de sabotaj din partea Rusiei asupra unor amplasamente militare.

Acțiuni coordonate la scară largă

„Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activităţii ruseşti”, a declarat Keir Giles, senior consultant la think-tankul Chatham House. „Nu se poate spune dacă acest lucru reflectă faptul că ruşii investesc mai multe resurse în această activitate; dacă sunt mai neglijenţi şi sunt prinşi; sau dacă serviciile de contraspionaj occidentale au devenit pur şi simplu mai bune în a le detecta şi a le opri”, a adăugat el. „Oricare ar fi – totuşi se întâmplă multe lucruri”.

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat că prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO se fac schimburi de informaţii despre „acţiuni maliţioase clare şi convingătoare ale Rusiei”, care au fost coordonate şi la scară largă. A sosit momentul să „creştem gradul de conştientizare şi să ne concentrăm” asupra ameninţării violenţei ruseşti pe teritoriul european, a adăugat acesta.

NATO a emis un comunicat în care îşi declară profunda îngrijorare cu privire la „activităţile maligne din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat” ale Rusiei, menţionând ceea ce a spus că este o „campanie care se intensifică… în zona euro-atlantică”.

Articolul Rusia plănuieşte acte de sabotaj în toată Europa. Cui aparține declarația? apare prima dată în Realitatea.md.