Sari la conținut

Eveniment comemorativ, la 101 ani de la nașterea lui Heydar Aliyev, organizat la Ambasada Azerbaidjanului în R. Moldova

  • de

Un eveniment comemorativ organizat de Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova a avut loc astăzi, 10 mai, la Chișinău. Acesta a fost dedicat aniversării a 101 ani de la nașterea lui Heydar Aliyev, care a fost președinte al Azerbaidjanului timp de 10 ani și a fost recunoscut ca lider național al poporului azer.

Evenimentul a avut loc în scuarul Victoriei din fața ambasadei, unde a fost ridicat un bust în memoria lui Heydar Aliyev. Angajați ai misiunii diplomatice, precum și reprezentanți ai diasporei azere au depus flori la monument. La eveniment a participat deputatul Parlamentului Republicii Moldova, co-președintele Grupului interparlamentar de prietenie moldo-azeră, Vitalie Jacot.

În adresarea Ambasadei, a fost subliniat rolul decisiv al lui Heydar Aliyev în formarea Azerbaidjanului modern ca actor regional cheie.

Bazele celor mai importante proiecte energetice, de transport și de infrastructură implementate cu succes astăzi de președintele Ilham Aliyev, au fost puse anume de liderul național, a subliniat reprezentantul misiunii.

De asemenea, a fost menționată consolidarea diasporei azere și a solidarității azerilor stabiliți în multe țări datorită activității lui Heydar Aliyev, care „la primul Congres al azerilor din lume, în noiembrie 2001, a formulat clar un program pentru diaspora azeră”.

La finalul discursului a răsunat o altă felicitare: la 10 mai, Azerbaidjanul, ca stat victorios, sărbătorește eliberarea teritoriilor sale de sub ocupația militară, unde în prezent sunt implementate proiecte grandioase, se refac orașe și sate șterse de pe fața pământului.

Reprezentanții Azerbaidjanului au reafirmat importanța continuării cooperării fructuoase dintre Azerbaidjan și Republica Moldova, care are o istorie și tradiții îndelungate, stabilite cu participarea activă și inițiativa lui Heydar Aliyev.

La rândul său, deputatul moldovean Vitalie Jacot a felicitat poporul azer în numele poporului moldovean cu ocazia acestei date semnificative. În discursul său, parlamentarul a amintit rolul unic al lui Heydar Aliyev nu doar pentru destinul țării sale natale, ci și pentru politica mondială.

Tot în cadrul evenimentului comemorativ, cuvinte de profund respect și recunoștință au fost rostite de către reprezentanții Congresului Azerbaidjanului din Moldova.

Heydar Aliyev a ajuns în fruntea Azerbaidjanului într-o perioadă dificilă și instabilă a istoriei și a fost președintele țării din 1993 până în 2003.

Articolul Eveniment comemorativ, la 101 ani de la nașterea lui Heydar Aliyev, organizat la Ambasada Azerbaidjanului în R. Moldova apare prima dată în Realitatea.md.