Sari la conținut

BANI.MD Tiraspolul înțelege beneficiile integrării europene a Moldovei. Peste 80% din mărfuri le exportă în UE

  • de

În primul trimestru al anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins un nivel impresionant de 80,9%, conform informațiilor Biroului Politici de Reintegrare. Importurile din UE au constituit 56,3%. 

Cifrele reflectă o orientare economică fermă către Vest – obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendințele secesioniste ale Tiraspolului și pentru a diminua legăturile cu Federația Rusă, transmite BANI.MD.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Marcarea Zilei Europei pe 9 mai este considerată semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile sale de integrare europeană și procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Beneficiile aderării la UE sunt evidente în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniune contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și servicii de sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import.

În primul trimestru al anului 2024, principalele destinații din UE pentru agenții economici din regiunea transnistreană au fost România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria, precizează sursa citată. Tendința demonstrează importanța și beneficiile integrării economice și politice cu Europa pentru întreaga regiune a Moldovei.

Articolul BANI.MD Tiraspolul înțelege beneficiile integrării europene a Moldovei. Peste 80% din mărfuri le exportă în UE apare prima dată în Realitatea.md.