Sari la conținut

Cofeina, o sabie cu două tăișuri. Oamenii de știință spun că o cantitate mare de cafea poate crea dependență

  • de

Cofeina, o sabie cu două tăișuri. În ciuda popularității sale pentru creșterea vigilenței și a performanței fizice, cofeina, acest stimulent puternic, poate duce la dependență și poate agrava unele probleme de sănătate. Un nou studiu subliniază importanța moderației, observând asemănările cofeinei cu stimulentele mai puternice și efectele acesteia asupra sistemului nervos central.

O cantitate mare de cofeină riscă să se transforme în dependență. Având în vedere că FDA recomandă o limită de 400 de mg pe zi, înțelegerea impactului cofeinei este crucială atât pentru consumatori, cât și pentru furnizorii de produse cu cofeină.

Date-cheie:

Impact economic: Industria cafelei a angajat 2,2 milioane de oameni și a generat peste 100 de miliarde de dolari în salarii în 2022.
Implicații asupra sănătății: În timp ce cofeina poate îmbunătăți concentrarea și performanța fizică, consumul excesiv poate induce anxietate, insomnie și poate complica condițiile de sănătate existente.
Preocupări juridice: Riscurile asociate cu aportul ridicat de cofeină au condus la incidente grave de sănătate și acțiuni în justiție, cum ar fi procesele cu care se confruntă Panera Bread pentru băuturile bogate în cofeină.

Fie că este vorba de prepararea unei cești de cafea acasă, de un latte la o cafenea locală sau de deschiderea unui Red Bull în drum spre sală, prevalența industriei băuturilor cu cofeină continuă să crească.

Cofeina – frecvent asociată cu cafeaua, ceaiurile negre și verzi, băuturile energizante și unele suplimente alimentare – este ingerată cu scopul de a crește nivelul de energie și de a crește vigilența împreună cu motivația.

Cu toate acestea, ingerarea regulată a unor cantități mari de cofeină riscă să se transforme în dependență și poate induce sentimente de anxietate, precum și insomnie, exacerbând unele simptome ale unor boli mintale.

Dr. Sherecce Fields, psiholog clinician și profesor în Departamentul de Psihologie și Științe ale Creierului de la Universitatea Texas A&M, subliniază că este important să ne amintim că cofeina este clasificată ca un medicament stimulant și ar trebui să fie ingerată cu moderație și cu prudență.

Cofeina este într-o clasă similară cu drogurile precum cocaina și metamfetamina și se comportă într-un mod care crește activitatea neuronilor dopaminergici. Toate lucrurile care sunt legate de modul în care îmbunătățesc cunoașterea și memoria sunt legate de efectele sale stimulatoare, spune el.

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, medicamentele stimulatoare funcționează prin creșterea activității sistemului nervos central. Mai exact, activează căile neuronale care conectează creierul și corpul, contribuind la sentimente de euforie și concentrare și creând un avantaj cognitiv.

În doze corecte, cofeina poate oferi beneficii sportivilor și studenților prin creșterea vitezei musculare și, respectiv, îmbunătățirea nivelului de concentrare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cofeina, o sabie cu două tăișuri. Oamenii de știință spun că o cantitate mare de cafea poate crea dependență apare prima dată în Realitatea.md.