Sari la conținut

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova

  • de

Azi Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„O oportunitate uriașă pentru antreprenorii noștri. Mai exact, din 2022 producătorii moldoveni pot exporta mai multe mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă”, a scris Dumitru Alaiba.

Din 2021 până în 2023 exporturile noastre către UE au crescut considerabil.

Struguri – de la 15,8 mii tone la 32,3 mii tone;

Mere proaspete – de la 1,0 mii tone la 13,2 mii tone;

Prune – de la 25,8 mii tone la 60,4 mii tone;

Cireșe de la – 74 de tone la 2,9 mii tone.

Totodată, sunt și produse care depășesc cotele prevăzute:

Struguri – cu 62%

Prune – cu 300%

Cireșe – cu 93%

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice, datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 mln USD. Cu 129% mai mult decât în 2022.

„Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața”, a precizat ministrului Dezvoltării Economice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova apare prima dată în Realitatea.md.