Sari la conținut

De ce ne este frică să luptăm pentru succes? Precizările unui psiholog

  • de

Frica de succes îi blochează și chiar îi îmbolnăvește pe acei care au idei și proiecte pe care ar vrea să le pună în practică. Calea către succes este conștientizarea fricii. Astfel, când alegi să îți iei viața în propriile mâini, sigur că te vei lovi de numeroase obstacole, dar odată ce ai un țel, succesul nu se va lăsa prea mult așteptat.

„Frica în prezent este cea mai prezentă stare la majoritatea dintre noi. Frica este alimentată de trecut, este trăită în prezent și ne construiește practic viitorul. Când vorbim de frica de succes, efectele sale sunt foarte bine camuflate în tot felul de gesturi, stări și gânduri. Când le conștientizăm, vom descoperi și frica din spatele lor”, explică psihologul Stelian Chivu, potrivit Adevarul.ro.

Potrivit psihologului, această frică de succes vine din copilărie și ”îmbracă” forma rușinii și a unor programe mentale negative. Se manifestă chiar și ca un complex de inferioritate, ori ca un sentiment de vinovăție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Expresiile și programele negative care ne sabotează

Frica de succes are la bază două reacții primare: Corpul secretă în exces cortizol și adrenalină, iar a doua fază suntem cuprinși de depresie, anxietate și alte stări negative. Toate acestea duc la autosabotare.

Ce este, de fapt, succesul și cum îl obținem

Potrivit sursei citate, frica de succes mai întâi ne blochează, după care ne îmbolnăvește, iar dacă o conștientizăm, reușim să o înțelegem și să o gestionăm, apoi o depășim și o vindecăm.

„E necesar să ne întrebăm dacă ceea ce simțim este frica noastră și dacă ne ajută în vreun fel. Doar dacă ne punem aceste două întrebări, frica de succes începe să își piardă din putere. La fel de important este și să înțelegem ce înseamnă succesul pentru fiecare dintre noi și cât de mult ni-l dorim cu adevărat”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Dacă ne vom gândi la succes cu teamă, acesta cu siguranță nu se va realiza.

În acest sens, specialistul ne sfătuiește să analizăm sincer ce este mai puternic în interiorul nostru: frica sau succesul. Iar în urma acestui proces de autoevaluare vom reuși să eliminăm ceea ce declanșează frica și să ne focusăm pe ceea ce ne aduce succesul.

„Frica de succes apare atunci când avem reprezentarea greșită a ceea ce înseamnă acest lucru. Succesul este o stare, un comportament cultivat. Frica de succes este susținută de indecizie, de furie și de lene. Controlându-ne gândurile și stările, vom avea succesul asigurat. Cu cât ne gândim mai mult la succes, cu atât mai mult îl vom atrage. Cu cât vom iubi mai mult succesul, cu atât mai mult îl vom manifesta. Cu cât îl vom dărui mai mult, cu atât îl vom primi mai abundent”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Articolul De ce ne este frică să luptăm pentru succes? Precizările unui psiholog apare prima dată în Realitatea.md.