Sari la conținut

Rusia a descoperit rezerve uriașe de gaze și petrol pe teritoriul britanic din Antarctica

  • de

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic din Antarctica, de zece ori mai mari decât cele extrase din Marea Nordului într-o jumătate de secol, potrivit dovezilor prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului (EAC) din Camera Comunelor din Marea Britanie, scrie bani.md

O evaluare a rezervelor minerale a fost făcută de navele de cercetare rusești și prezentată unei comisii parlamentare britanice.

Pe baza unor documente prezentate săptămâna trecută în parlamentul din britanic, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află sub incidența pretențiilor Regatului Unit în teritoriul Antarcticii. Această revendicare se suprapune cu cele ale Chile și Argentinei.

Deși nu are nicio revendicare teritorială în Antarctica, Rusia, alături de SUA și China, și-a intensificat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diverse campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu începând din 1957, mai notează sursa citată.
Nava rusă Akademik Aleksandr Karpinski, deținută de compania de explorare de stat Rosgeo, operează în zonă de mulți ani.

Antarctica este o zonă protejată internațională, iar mineritul este interzis printr-un tratat semnat în 1959. Cu toate acestea, britanicii cred că Ministerul lor de Externe a fost prea credul cu planurile rusești și că există un risc serios ca forajul să înceapă în zonă.

Experții sunt de părere că acum Rusia ar putea explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale și ar putea supraveghea continentul în scopuri militare, fapt ce va încălca Tratatul Antarcticii.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, profesorul Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor că acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră”.

„Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică. Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse”, a spus profesorul de geopolitică.

Dodds a continuat explicând că, de la invazia Rusiei în Ucraina, a existat o „îngrijorare generalizată” că înrăutățirea relației Moscovei cu lumea occidentală „va declanșa o competiție strategică” între țări care va fi „tot mai explicită în Antarctica”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Rusia a descoperit rezerve uriașe de gaze și petrol pe teritoriul britanic din Antarctica apare prima dată în Realitatea.md.