Sari la conținut

Ministerul Educației va schimba curriculumul național! Vor să adapteze programul școlar la cerințele pieței muncii

  • de

Învățământ orientat spre profesiile viitorului și descoperirea vocației elevilor, discipline școlare mai relevante și mai atractive, dar și manuale interactive sunt câteva dintre elemente unui nou concept de dezvoltare a curriculumului școlar, lansat de către Ministerul Educației și Cercetării. Noul concept de dezvoltare a curriculumului descrie două perspective privind schimbările care se vor produce. Una pentru toate școlile care vor aplica planul-cadru de învățământ în vigoare și alta pentru școlile pilot care vor implementa modele de planuri-cadru de alternativă propuse de noul concept.

Obiectivele, dar și perspectivele privind schimbările pe care le poate produce acesta la nivelul sistemului educațional au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținută de secretarul de stat Valentina Olaru.

,,Am lansat procesul de dezvoltare curriculară din mai multe considerente. În primul rând, este o necesitate ciclică de a revizui curriculumul școlar o dată la 5, 10 ani, deoarece apar noi realități sociale și provocări globale la care sistemul educațional trebuie să răspundă. Avem nevoie de o rezervă de timp pentru a discuta, analiza și consulta conceptul detaliat, dar și pentru a efectua un studiu de fezabilitate a schimbărilor propuse, astfel încât către anul de studii 2027-2028 să avem o nouă curricula pe discipline, profesori formați, precum și resurse educaționale relevante pentru implementarea acesteia”, a menționat Valentina Olaru.

Printre schimbările care se vor produce pentru toate școlile și toate disciplinele din planul-cadru de învățământ în vigoare se numără: racordarea curricula de la fiecare disciplină la formarea de competențe cheie, valori și principii europene; creșterea gradului de aplicabilitate a conținuturilor curriculare studiate în rezolvarea problemelor uzuale; valorificarea noilor educații (Educație antreprenorială, Educație ecologică, Educație pentru media, Educație pentru sănătate) și abordarea transdisciplinară în studierea diferitor fenomene și procese; creșterea motivație elevilor pentru studii etc. Conceptul noului curriculum național este expus pentru dezbateri publice până în luna august 2024 și poate fi accesat aici. Totodată, cadrele didactice, părinții, elevii și alte părți interesate pot veni cu sugestii și propuneri asupra noului concept de dezvoltare a curriculumului școlar completând un chestionar.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Ministerul Educației va schimba curriculumul național! Vor să adapteze programul școlar la cerințele pieței muncii apare prima dată în Realitatea.md.