Sari la conținut

Moldova are doi psihiatri la 100.000 populație. Câte 5000 persoane, diagnosticate anual cu probleme de sănătate mintală

  • de

În Republica Moldova sunt circa 70.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31.000 cu grad de dizabilitate. Anual, 5000 de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă. În țară activează doar doi psihiatri la 100.000 populație, pe când media în Europa este de cinci specialiști.

Pacienții cu asemenea probleme vor deveni mai protejați, după  Parlamentul a aprobat noi reglementări, care stabilesc procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea lor.

Astfel autoritățile își propun să racordeze legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale. Documentul își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare a problemelor de sănătate mintală.

„Inițiativa legislativă descrie atribuțiile autorităților publice centrale și locale, iar accentul sporit se pune pe subiectul promovării sănătății mintale în comunitate, inclusiv printr-o colaborare interinstituțională strânsă. Totodată, proiectul propune o nouă redacție a definiției de capacitate, precum și de asistență medicală în sănătatea mintală care presupune furnizare de servicii medicale, cum ar fi prevenirea, profilaxia, screeningul, intervenții farmacologice, psihoterapeutice și alte intervenții bazate pe dovezi în tulburările sănătății mintale și de comportament. O altă modificare se referă la măsurile de restricționare a libertății de mișcare”, transmite serviciul de presă al Legislativului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Documentul va intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Tot atunci, va fi abrogată actuala lege privind sănătatea mintală, aprobată în 1997.

Articolul Moldova are doi psihiatri la 100.000 populație. Câte 5000 persoane, diagnosticate anual cu probleme de sănătate mintală apare prima dată în Realitatea.md.