Sari la conținut

Proiect pentru accelerarea tranziției verzi și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, lansat de OIM

  • de

Organizația Internațională a Muncii împreună cu Guvernele Austriei și Liechtenstein sprijină autoritățile centrale în eforturile de adaptare la viitorul pieței de muncă și facilitare a oportunităților de carieră centrate pe egalitate de gen și incluziune socială în sectorul energiei regenerabile. Lansarea proiectului „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă” a avut loc pe 15 mai, la Centrul de Excelență în Construcții.

Proiectul va fi implementat în următorii trei ani și își propune să elaboreze noi standarde ocupaționale și de calificare, programe de studii, să consolideze capacitățile furnizorilor de formare și să doteze instituțiile de învățământ profesional tehnic cu echipamente moderne. 

„Implementarea programelor de dezvoltare durabilă și de formare continuă reprezintă un angajament ferm al țării în îndeplinirea obiectivelor globale de economie durabilă. Ministerul Educației și Cercetării își exprimă încrederea că odată cu activitățile proiectului, vom asigura transferul de competențe verzi și vom multiplica competențele, contribuind la transformarea sistemului de învățământ profesional tehnic.”, a declarat Galina Rusu, Secretară de Stat la Ministerul Educației și Cercetării.

„Aliniat cu prioritățile de dezvoltare ale Republicii Moldova, acest proiect sprijină tranziția ecologică și procesul de aderare la Uniunea Europeană. Guvernele Austriei si Liechtenstein sunt hotărâte să susțină Guvernul Republicii Moldova și instituțiile de învățământ în dezvoltarea programelor care își propun să pregătească tânăra generație pentru locurile de muncă necesare pentru un viitor durabil”, a menționat Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova.

Totodată, generarea dialogului național privind dezvoltarea competențelor verzi reprezintă una din prioritățile proiectului OIM. 

„În Moldova, ca și în multe alte țări, schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru progresul socio-economic și bunăstarea umană. În același timp, fiecare provocare poate fi transformată într-o oportunitate prin abilitarea tinerilor cu competențele necesare pentru tranziția ecologică. Aceste abilități vor facilita accesul la locuri de muncă decente în sectoare noi și emergente, împuternicindu-i să devină agenți ai schimbării, a spus Ala Lipciu, Coordonatoare Națională, Organizația Internațională a Muncii. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Proiectul OIM „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă” are drept scop accelerarea tranziției verzi și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova prin programe de formare a competențelor pentru tineri, tinere și adulți în sectorul energiei regenerabile din Moldova, promovând o forță de muncă calificată și sporind reziliența economică a țării.

Articolul Proiect pentru accelerarea tranziției verzi și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, lansat de OIM apare prima dată în Realitatea.md.