Sari la conținut

Detaliat, despre discuțiile lui Serebrian cu Ignatiev la Bender. Ce i-a cerut vicepremierul oficialului separatist?

  • de

Vineri, 17 mai 2024, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate la sediul OSCE din Bender. Vicepremierul pentru Reintegrare a vorbit în cadrul reuniunii despre necesitatea anulării taxelor ilegale impuse de către regimul separatist și restrițiile de circulație, ce fac dificilă desfășurarea lucrărilor agricole, recoltarea roadei, depozitarea și transportarea fără impedimente a produselor agricole de către fermierii care își au amplasate terenurile după traseul Rîbnița-Tiraspol.

Cu referire la cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, lui Ignatiev i s-a cerut soluționarea problemei ce ține de returnarea sau oferirea clădirilor adecvate procesului educațional, reducerea tarifelor pentru servicii comunale la nivelul anului 2023, renunțarea la procesări neautorizate de date cu caracter personal și la practica de remitere a citațiilor pentru evidența militară a elevilor.

„A fost readusă în discuție situația deținuților ilegali din regiunea transnistreană. A fost salutată punerea în libertate a lui Victor Pleșcanov, ținut sub strajă la Tiraspol pe nedrept timp de aproape 2 ani, pentru exprimarea propriei poziții față de războiul din Ucraina. Au fost evocate și alte cazuri de rezonanță privind cetățenii Ermurachi M., Dimov Al., Dudnic Vl., Menzarari S. și a. S-a cerut repetat eliberarea necondiționată a acestor cetățeni, restabilirea drepturilor lor fundamentale, precum și accesul la locul aflării lor a reprezentanților Oficiului Avocatului Poporului, OSCE și apărătorilor drepturilor omului.

Referitor la pretențiile Tiraspolului privind procedura importurilor și exporturilor diferitor categorii de mărfuri (medicamente, echipamente radiologice, bunuri industriale și cu destinație strategică) s-a explicat în mod repetat că autorizarea, vămuirea și emiterea deciziilor de resort pentru categoriile respective de mărfuri este asigurată în condiții egale pentru toate companiile de pe ambele maluri ale Nistrului, conform rigorilor cadrului normativ, cu asigurarea standardelor de securitate și de calitate aprobate”, transmite Biroul Politici de Reintagrare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Serebrian a reiterat că noile reglementări privind taxele vamele reprezintă racordarea legislației naționale la cea europeană și a reiterat că aceste cerințe sunt valabile  pentru toți agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care desfășoară activități licențiate și trec mărfuri prin punctele vamale ale țării.

„Pe marginea subiectului ce privește înmatricularea cu plăci de model neutru a mijloacelor de transport necomerciale din regiune la subdiviziunile din orașele Tiraspol și Rîbnița a fost evidențiat faptul că acest mecanism este aplicabil în limitele stabilite de legislația Republicii Moldova și de Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968”, mai precizează autoritatea.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a menționat importanța menținerii dialogului în formatele de interacțiune existente între Chișinău și Tiraspol, inclusiv în vederea impulsionării activității grupurilor de lucru sectoriale. Oficialul a propus să fie stabilite noi reuniuni ale experților din domeniul educației, ecologiei, drepturilor omului și celor responsabili de documentarea populației.


 

Articolul Detaliat, despre discuțiile lui Serebrian cu Ignatiev la Bender. Ce i-a cerut vicepremierul oficialului separatist? apare prima dată în Realitatea.md.