Sari la conținut

20 mai – Ziua Mondială a Albinei. MAIA: Apreciem munca apicultorilor noștri și importanța albinelor pentru agricultură

  • de

Astăzi, 20 mai, marcăm Ziua Națională a Albinei, o zi specială dedicată muncii apicultorilor și rolului esențial pe care albinele îl joacă în ecosistemul nostru. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) vine cu câteva date și realizări din acest sector.

Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în Republica Moldova sunt 9421 apicultori autorizați (care dețin Pașaport al stupinei), dintre aceștia, 3319 dețin formă juridică de activitate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În anul 2023, producția de miere a fost de aproximativ 5500 tone, similară cu cea din anul 2022. Anul treccut, cantitatea de miere exportată a fost de 1715 tone, iar principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia.

Potrivit MAIA, în anul 2023, statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei, bani acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Astfel, din cele 73 cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură.

Pentru susținerea și promovarea sectorului apicol, a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Parlamentului pentru a institui „Ziua Națională a Albinei”, sărbătorită la 20 mai. Această inițiativă are ca scop promovarea consumului de miere în Republica Moldova.

Totodată, în colaborare cu Ministerul Mediului, s-a decis și modificarea cadrului normativ pentru a permite apicultorilor să-și amplaseze stupii în păduri pe tot parcursul anului, gratuit.

„Astăzi, mai mult ca oricând, apreciem munca apicultorilor noștri și importanța albinelor pentru agricultură și biodiversitate. Vă invităm să susțineți apicultura locală și să savurați mierea produsă în Republica Moldova”, transmite MAIA.

Articolul 20 mai – Ziua Mondială a Albinei. MAIA: Apreciem munca apicultorilor noștri și importanța albinelor pentru agricultură apare prima dată în Realitatea.md.