Sari la conținut

Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară: Va facilita atragerea investițiilor

  • de

Republica Moldova va semna Acordul-cadrul privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Avizul consultativ pentru aprobarea semnării acestui document a fost aprobat de Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană.

„Alianța Internațională pentru Energie Solară oferă o platformă de cooperare între țările bogate în resurse solare. Printre obiectivele ISA figurează extinderea implementării proiectelor de energie solară, promovarea finanțărilor pentru activități de inovare, cercetare și dezvoltare comune, precum și promovarea unei platforme cibernetice, care să faciliteze schimbul de idei și dialogul dintre specialiști. Activitatea ISA este ghidată de strategia „Către 1000”, care își propune să mobilizeze 1000 de miliarde de dolari americani de investiții în soluții de energie solară până în 2030. Respectiv, aderarea țării noastre la Alianța Internațională pentru Energie Solară va facilita atragerea investițiilor în producția de energie din resurse regenerabile și va contribui la promovarea tehnologiilor inovatoare de producere a energiei solare”, se arată în comunicatul emis de Parlamentul Republicii Moldova.

Până în anul 2030, autoritățile își propun să crească ponderea energiei electrice din surse regenerabile până la 30 %, comparativ cu 10 %, cât este în prezent. Iar pentru aceasta, este nevoie de construcția a noi capacități de energie regenerabilă, care să producă 510 MW. Este vorba de energie solară, eoliană și alte surse non-variabile, cum ar fi biomasă, biogaz sau hidrocentrale mici.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Alianța Solară Internațională a fost creată în anul 2015, la inițiativa președintelui Republicii Franceze și a prim-ministrului Indiei. Inițial, Acordul-cadru a fost semnat de 16 țări. De asemenea, 7 state membre ale UE au ratificat Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară.

Articolul Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară: Va facilita atragerea investițiilor apare prima dată în Realitatea.md.