Sari la conținut

Din presă: Recenzorii înscriu casele nelocuite drept vile. Biroul Național de Statistică infirmă și explică

  • de

În spațiul public au apărut informații precum că, pentru a asigura „statistică pozitivă”, recenzorii ar înregistra casele nelocuibile drept vile. Biroul Național de Statistică infirmă zvonurile.

Instituția notează că informațiile nu corespund realității și au scopul de a dezinforma și perturba desfășurarea recensământului. Responsabilii precizează că recenzorii sunt instruiți și monitorizați în terentde supervizori.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Recenzorii nu au putut primi și efectiv nu au primit nicio indicație care ar contravine manualelor și ghidurilor de recensământ, inclusiv cele afirmate în mod fals în articolul prenotat – de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate drept case de vacanță (locuințe sezoniere).

Reiterăm că, în cadrul Recensământului 2024 recenzorii au misiunea să viziteze fiecare locuință în parte și să indice tipul efectiv de ocupare al acestora conform stării actuale”, transmite Biroul Național de Statistică.

În cazul locuințelor neocupate, recenzorii fac cercetări la fața locului și discută cu vecinii, pentru a indica corect statutul imobilului. În cazul vilelor, locuință sezonieră se va considera orice casă în care proprietarii trăiesc temporar, cel puțin o lună pe parcursul unui anotimp, dacă se va găsi stăpânul.

Articolul Din presă: Recenzorii înscriu casele nelocuite drept vile. Biroul Național de Statistică infirmă și explică apare prima dată în Realitatea.md.