Sari la conținut

Rusia desfăşoară exerciții cu arme nucleare tactice la graniţa cu Ucraina

  • de

Forțele ruse au început exerciții militare în apropierea Ucrainei, cu arme nucleare tactice, ca răspuns la ceea ce Moscova consideră amenințări din partea oficialilor occidentali privind o implicare sporită în războiul din Ucraina, relatează The Guardian.

Vladimir Putin a ordonat aceste exerciții la începutul acestei luni, iar oficialii ruși au spus că este un avertisment adresat Occidentului de a nu escalada și mai mult tensiunile, scrie sursa citată.

Kremlinul a fost iritat în special de președintele francez, Emmanuel Macron, care a lansat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina, și de remarcile ministrului britanic de externe, David Cameron, care a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi arme furnizate de Londra pentru a ținti obiective din Rusia.

Au fost publicate imagini care arată camioane care transportă rachete către un câmp, unde au fost pregătite sisteme de lansare și trupe care pregătesc un bombardier pentru a transporta un focos nuclear. Exercițiile au loc în districtul militar sudic al Rusiei, cu sediul la Rostov pe Don, care se învecinează cu Ucraina. Ministerul rus a precizat că este vorba despre prima etapă a exercițiilor, care implică exersarea încărcării vehiculelor de lansare, deplasarea la locurile de lansare și încărcarea avioanelor cu rachete hipersonice Kinjal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Rusia are numeroase sisteme de arme capabile să lanseze focoase nucleare tactice, adică cele concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de focoasele strategice care ar putea distruge orașe întregi.

Spre deosebire de armele strategice, care au făcut obiectul unor acorduri de control al armelor încheiate între Rusia și SUA, armele tactice nu au fost niciodată limitate de astfel de pacte, iar Rusia nu a făcut public numărul lor sau alte detalii despre acestea.

Putin a evocat frecvent arsenalul nuclear al Moscovei în primele zile ale invaziei sale în Ucraina, promițând în mod repetat că va folosi toate mijloacele necesare pentru a apăra Rusia, iar recent a avertizat țările NATO că riscă să provoace un război nuclear dacă vor desfășura trupe în Ucraina.

Articolul Rusia desfăşoară exerciții cu arme nucleare tactice la graniţa cu Ucraina apare prima dată în Realitatea.md.