Sari la conținut

Șeful armatei suedeze: Putin a pus ambii ochi pe insula Gotland din Marea Baltică

  • de

Comandantul-șef al forțelor armate suedeze, Mikael Büden, crede că stăpânul Kremlinului, Vladimir Putin, a pus „ambii ochi” pe insula Gotland pentru a controla Marea Baltică, scrie presa ucraineană.

„Da, sunt sigur că Putin a pus chiar și ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice. Probabil că a pus ochii și pe Insulele Åland. Rușii urmăresc îndeaproape ce se întâmplă la intrările și ieșirile din Marea Baltică”, a declarat Mikael Büden într-un interviu pentru RND.

Comandantul-șef a subliniat că, dacă Rusia preia controlul și închide Marea Baltică, acest lucru va avea un impact uriaș asupra vieții în Suedia și în toate celelalte țări din Marea Baltică.

„Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin, unde acesta poate intimida membrii NATO”, a subliniat el.

Potrivit acestuia, Suedia apără Gotland și poate folosi insula și pentru operațiuni ofensive, dacă este necesar.

„Suntem foarte interesați să menținem deschisă calea maritimă și să controlăm ceea ce se întâmplă deasupra și sub suprafața apei. Dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice”, a adăugat Büden.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cu o zi înainte, a devenit cunoscut faptul că autoritățile ruse au decis să modifice unilateral frontierele maritime ale țării cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică.

Articolul Șeful armatei suedeze: Putin a pus ambii ochi pe insula Gotland din Marea Baltică apare prima dată în Realitatea.md.