Sari la conținut

Statele UE au aprobat prima lege majoră din lume pentru inteligenţa artificială

  • de

Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat acordul final asupra primei legi majore din lume pentru reglementarea inteligenţei artificiale, în timp ce instituţiile din întreaga lume se întrec pentru a introduce restricţii pentru tehnologie, transmite CNBC.

Consiliul UE a declarat că a aprobat Legea AI – o reglementare revoluţionară care stabileşte reguli cuprinzătoare privind tehnologia inteligenţei artificiale.

”Adoptarea Legii AI este o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, într-un comunicat.

El a adăugat că prin Legea AI, Europa subliniază importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii atunci când se ocupă de noile tehnologii, asigurând în acelaşi timp că această tehnologie în schimbare rapidă poate înflori şi poate stimula inovaţia europeană”.

Legea AI aplică o abordare bazată pe risc pentru inteligenţa artificială, ceea ce înseamnă că diferitele aplicaţii ale tehnologiei sunt tratate diferit, în funcţie de ameninţările percepute pe care le reprezintă pentru societate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Legea interzice aplicaţiile AI care sunt considerate ”inacceptabile” în ceea ce priveşte nivelul de risc. Astfel de aplicaţii prezintă aşa-numitele sisteme de ”scorare socială” care clasifică cetăţenii pe baza agregării şi analizei datelor lor, a politicii predictive şi a recunoaşterii emoţionale la locul de muncă şi în şcoli. Sistemele AI cu risc ridicat acoperă vehicule autonome sau dispozitive medicale, care sunt evaluate în funcţie de riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea, siguranţa şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Acestea includ, de asemenea, aplicaţii ale AI în serviciile financiare şi în educaţie, unde există un risc de părtinire încorporat în algoritmii AI.

Firmele mari din SUA în centrul atenţiei

Matthew Holman, partener la firma de avocatură Cripps, a spus că regulile vor avea implicaţii majore pentru orice persoană sau entitate care dezvoltă, creează, foloseşte sau revinde AI în UE – cu firmele de tehnologie din SUA în centrul atenţiei.

”Legea AI a UE nu seamănă cu nicio lege în altă parte de pe pământ. Creează pentru prima dată un regim de reglementare detaliat pentru AI. Giganţii tehnologiei au urmărit îndeaproape această lege în curs de dezvoltare. Au existat multe finanţări pentru sistemele AI generative destinate publicului, care vor trebui să asigure conformitatea cu noua lege, care este, în unele locuri, destul de oneroasă”, a spus Holman.

Comisia UE va avea puterea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu 35 de milioane de euro (38 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile lor globale anuale – oricare dintre acestea este mai mare.

Schimbarea legislaţiei UE vine după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii şi-au dat seama la acea vreme că legislaţia existentă nu avea detaliile necesare pentru a aborda capabilităţile avansate ale tehnologiei AI generative emergente şi riscurile legate de utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor.

Legea impune restricţii severe asupra sistemelor AI generative, denumite de UE AI ”cu scop general”. Acestea includ cerinţe de respectare a legislaţiei UE privind drepturile de autor, dezvăluiri de transparenţă cu privire la modul în care sunt antrenate modelele, testarea de rutină şi protecţia adecvată a securităţii cibernetice. Dar va dura ceva timp înainte ca aceste cerinţe să intre cu adevărat în vigoare, potrivit lui Dessi Savova, partener la Clifford Chance.

 

Articolul Statele UE au aprobat prima lege majoră din lume pentru inteligenţa artificială apare prima dată în Realitatea.md.