Sari la conținut

Un fizician care ar fi trădat secretele rachetelor hipersonice rusești, condamnat la ani grei de închisoare

  • de

În vârstă de 77 de ani, Maslov (foto) a fost cercetător principal la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, fiind arestat în urmă cu doi ani și acuzat de trădare.

El a pledat nevinovat și a fost condamnat, marți, la 14 ani de închisoare într-o colonie penală cu regim strict. Instanța a luat decizia în ciuda vârstei înaintate a acuzatului, care a suferit și un atac de cord în februarie anul acesta, în timp ce se afla în arest.

Alți cercetători ruși, acuzați că au colaborat cu China

Maslov a fost încarcerat în anul 2022, după ce a fost acuzat că a divulgat către serviciile de informații occidentale informații despre tehnologia hipersonică a armatei ruse.

Arestarea și condamnarea sa se înscriu într-un șir de măsuri represive la adresa unor oameni de știință, dispuse de regimul lui Vladimir Putin în ultimii ani. Presa internațională notează că, alături de Anatoli Maslov, cercetători ruși precum Dimitri Kolker și Aleksandr Șipliuk, șeful laboratorul de tehnologie hipersonică de la institutul din Novosibirsk, au contribuit cu lucrări teoretice la dezvoltarea rachetelor hipersonice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Kolker a fost acuzat, la rândul său, că a lucrat cu serviciile de securitate ale Chinei.

Rachetele supersonice sunt arme balistice de ultimă oră, capabile să transporte focoase de diverse tipuri la viteze de până la 10 ori mai mari decât viteza sunetului, ceea ce le face, practic, de neoprit pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană.

Articolul Un fizician care ar fi trădat secretele rachetelor hipersonice rusești, condamnat la ani grei de închisoare apare prima dată în Realitatea.md.