Sari la conținut

VIDEO Licitația scandaloasă de la aeroport revine în centrul atenției. Moldovenii o consideră trucată

  • de

Moldovenii cred că licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău este trucată. Cel puțin asta relevă datele unui sondaj realizat de IMAS, la comanda Independent News (România), prezentat astăzi și transmis în direct pe Rlive.md și RLIVE TV.

Din numărul total de 1.088 de respondenți, 55 la sută au spus că licitația a fost trucată, în timp ce doar 17% susțin că tenderul se desfășoară conform legii.

La întrebarea când a fost administrat mai bine Aeroportul Chișinău, 33% dintre respondenții au spus că în perioada AVIA Invest, iar 33% de când a fost preluat de către stat.

Sondajul a fost realizat în baza unui eșantion de 1.088 de respondenți din 89 de localități din Republica Moldova. Eroarea maximă de eșantionare este de 3%. Perioada de culegere a datelor a fost în perioada 2 – 19 mai 2024.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Prima licitație a fost anulată pe motiv că la concurs au depus dosarele doar două companii. Este vorba de firmele „LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, anunța anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu.

Ulterior, a fost anunțat un nou concurs, dar dosarul a fost depus doar de Lagardere, iar după prelungirea termenului de aplicare alte companii nu au vrut să participe la tender.

Inițial, AIC anunța că dacă la expirarea termenului prelungit de depunere a dosarelor există un singur candidat, „organizatorul licitației va considera procedura nominalizată a fi finalizată, potrivit prevederilor Regulamentului cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483 din 29.03.2008 în coroborare cu prevederile Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136 din 10.02.2009”. 

Deși procurorii anticorupție au pornit investigații și au solicitat copii ale documentelor, invocând faptul că ar putea exista scheme și s-ar fi comis abuz de serviciu, reprezentații AIC au comunicat anterior pentru Realitatea.md că licitația nu se suspendă și nici nu se anulează. După încheierea termenului de depunere a actelor, însă, Aeroportul a făcut anunțul: licitația va fi relansată.

Articolul VIDEO Licitația scandaloasă de la aeroport revine în centrul atenției. Moldovenii o consideră trucată apare prima dată în Realitatea.md.