Sari la conținut

3 proiecte de colaborare a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu Republica Moldova. Valoarea – 1,4 mln de lei

  • de

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut o finanțare de circa 1,4 milioane lei la un concurs de proiecte de colaborare cu Republica Moldovao. Competiția a fost lansată de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării și Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Dintre cele 179 de proiecte depuse, 174 au fost eligibile și 38 au fost selectate pentru finanțare. UAIC a câștigat 3 dintre cele 10 inițiative depuse:

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Căi pentru depășirea amenințărilor induse de riscurile hidro-climatice în ariile transfrontaliere rurale din valea Prutului. Analiză multicriterială, proiect care va fi implementat de comun cu Universitatea de Stat din Moldova.
Decolonizarea memorie: rolul expresiilor culturale în procesarea moștenirii sovietice în Republica Moldova și România – studiu care urmează să fie realizat îmrepună cu specialiștii de l Universitatea de Stat din Moldova;
Sănătate mintală și adaptare academică a studenților internaționali și refugiați – inițitativă implementată de comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu”.

Lansată în anul 2023, competiția de proiecte de colaborare cu Republica Moldova își propune consolidarea rețelelor de cercetare deja existente și dezvoltarea noilor colaborări între grupuri de cercetători din România și Republica Moldova, informează UAIC. Obiectivele concursului sunt realizarea proiectelor de cercetare și dezvoltare comune, stimularea mobilității oamenilor de știință și dezvoltarea noii generații de savanți. Bugetul total alocat competiției a fost de 20 de milioane de lei.

Articolul 3 proiecte de colaborare a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu Republica Moldova. Valoarea – 1,4 mln de lei apare prima dată în Realitatea.md.