Sari la conținut

Marea Britanie acuză China că furnizează echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina

  • de

China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul din Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a se prezenta ca o influenţă moderatoare asupra Moscovei, informează DPA, potrivit Disinfo.

Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO „să se trezească” şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe.

„Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina. Această vizită recentă (a lui Vladimir Putin în China) pe care am văzut-o, creşterea, cred, cu 64% a schimburilor comerciale între cele două ţări, relevă de fapt că există o relaţie mult mai profundă” între Moscova şi Beijing ”,a afirmat ministrul britanic al Apărării într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra.

În discursul său, ministrul britanic al Apărării a subliniat că statele democratice trebuie să pledeze „fără rezerve” pentru libertăţile care depind de ordinea internaţională, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai mulţi aliaţi şi parteneri în întreaga lume.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„A venit timpul ca lumea să se trezească. Ceea ce înseamnă transpunerea acestui moment în planuri şi capacităţi concrete. Şi asta începe cu punerea bazelor pentru o creştere la nivelul întregii alianţe a cheltuielilor pentru disuasiunea noastră colectivă”a spus Shapps.

Reamintim că, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin la Beijing la începutul acestei luni.

Articolul Marea Britanie acuză China că furnizează echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina apare prima dată în Realitatea.md.