Sari la conținut

Poeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură

  • de

Poeta Ana Blandiana a primit joi, 23 mai, Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, transmite agerpres.ro.

Juriul subliniază că, “prin poezia sa nestăpânită, Ana Blandiana a dat dovadă de o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, scrie presa spaniolă.

Autoarea a peste de 30 de cărţi de poezie, romane şi eseuri care au fost traduse în peste 25 de limbi, Ana Blandiana (născută în Timişoara, la 25 martie 1942) s-a impus în faţa altor 38 de autori care au concurat pentru acest premiu. Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul nipon Haruki Murakami.

„Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, şi-a motivat juriul alegerea.

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de o sumă de bani în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Poeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură apare prima dată în Realitatea.md.